Zo maakt u uw medewerkers alert op cyberaanvallen en beveiligingsrisico's

Redactie WINMAG Pro
Datalekken en andere zwaktes in uw IT-beveiliging worden grotendeels veroorzaakt door menselijk handelen.

Hoe goed uw beveiligingssystemen ook zijn, mensen kunnen altijd een fout maken. Uw bedrijfssystemen kunnen hierdoor vatbaar worden voor cyberaanvallen. Het is daarom belangrijk om uw medewerkers bewust te maken van cyberrisico’s. Trainingen om cyberrisico’s te herkennen en ermee om te gaan zijn heel belangrijk. Hieronder vertellen we hoe u dit kunt aanpakken.

Verschillende soorten cyberrisico’s

Er zijn verschillende soorten cyberrisico’s waar u mee te maken kunt krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld phishing en hacking. Bij phishing sturen cybercriminelen frauduleuze e-mails die er echt uitzien, maar nep zijn en valse links of bijlagen bevatten. Als u op deze links klikt of de bijlagen opent, wordt er schadelijke software op uw computersysteem geïnstalleerd en kunnen de cybercriminelen vertrouwelijke en gevoelige bedrijfsinformatie- en gegevens achterhalen.

Hacking

U kunt ook slachtoffer worden van hacking. Digitale criminelen breken dan in op uw computer en netwerk om zo gegevens te stelen. Ze kunnen ook uw computernetwerken misbruiken of platleggen met DDoS-aanvallen. Voor een goede bescherming tegen cyberaanvallen, is het belangrijk dat uw werknemers weten wat cyberaanvallen zijn en hoe cybercriminelen te werk gaan.

Meet het bewustzijn onder uw medewerkers

Met een ‘nulmeting’ kunt u meten hoe bewust uw medewerkers zijn van cyberrisico’s en hoe uw organisatie ervoor staat. Dit is een test waarbij u phishingmails naar uw medewerkers stuurt, die hen verleiden om op een link te klikken of een bijlage te downloaden.

Houd met statistieken bij hoeveel werknemers erin trappen en op de e-mail ingaan. Het beste kunt u om de drie tot zes maanden een meting doen om het cyberbewustzijn onder te peilen. Hieronder een korte checklist om het cyberbewustzijn te vergroten:

  • Ze gebruiken sterke wachtwoorden met minimaal twaalf karakters, waaronder hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties;
  •  Ze gebruiken bij voorkeur geen verwijderbare media (usb-sticks) en anders weten ze hoe ze deze veilig kunnen gebruiken;
  •  Ze weten hoe ze een phishingmail kunnen herkennen en hoe ze hiermee om moeten gaan;
  •  Ze kennen het beleid om veilig met openbare netwerken om te kunnen gaan.

Bespreek de resultaten met uw werknemers

Bespreek de metingen regelmatig met uw medewerkers. Zo maakt u ze alert op de cyberrisico’s waar ze mee te maken kunnen krijgen. Ga in gesprek met uw werknemers om erachter te komen waar ze tegenaan lopen.

Als veel van uw collega’s niet goed weten waar ze op moeten letten, kunt u trainingen en tests organiseren. Kies voor een training met zowel theorie als praktische tips waar men mee geconfronteerd kan worden. Op deze manier leren ze waar ze op moeten letten en kunnen ze beter omgaan met cyberrisico’s. Test de kennis in de praktijk door regelmatig ‘phishingmails’ te sturen.

Wilt u de online veiligheid van uw bedrijf verbeteren? Deze vijf securitymethoden helpen u daarbij.

Blijf uw medewerkers motiveren

Stimuleer uw medewerkers om alert te blijven op cyberrisico’s- en aanvallen en complimenteer ze als u merkt dat hun cyberbewustzijn vooruit gaat. Zo blijven uw medewerkers betrokken en gemotiveerd bezig met de online veiligheid van het bedrijf. Zorg ook zelf voor een goede it beveiliging om uw bedrijf zo veilig mogelijk te houden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie