Zo test je jouw nieuwe site voor hij live gaat

Redactie WINMAG Pro
Of je 'm nu van de grond af zelf opbouwt, of een Wordpress thema aanpast. Het live zetten van een nieuwe site is altijd een heel proces. Het meeste bouw- en sleutelwerk aan je site wil je achter de schermen doen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

Eens in de zoveel tijd is het tijd voor een nieuwe site. Die maken kost echter veel tijd. Of je 'm nu van de grond af opbouwt, of een Wordpress thema kiest, er moet altijd wat gesleuteld worden. Dat sleutelen doe je liever niet in het zicht van iedereen. Het is handig je website op een afgeschermde plek helemaal klaar te krijgen voor livegang. Als je zeker weet dat alles naar behoren werkt, kun je 'm in één keer overzetten. Zo blijft je bestaande website beschikbaar voor je klanten, tot het moment dat de nieuwe helemaal af is.

Achter de schermen

Een website op een afgeschermde plek heet een staging website. Je kunt hier naar hartelust experimenteren, sleutelen, dingen veranderen, fouten ontdekken en oplossen. Omdat deze site niet te zien is voor het publiek, heeft niemand er last van. Terwijl jij hard werkt aan het opzetten van je nieuwe site, blijft je bestaande site gewoon beschikbaar. Zodra je staging website helemaal klaar is, kun je 'm in één keer overzetten. Zo garandeer je een soepele livegang van je nieuwe website.

Test met WAMP of MAMP

De meest geavanceerde optie is door MAMP of WAMP te gebruiken. Beide zijn afkortingen voor pakketten van software die nodig zijn om een site offline, op je computer te draaien. De letters staan voor Windows of Mac OS (afhankelijk van welke computer je gebruikt), Apache (de webserver), MySQL (databaseserver) en PHP, Perl of Python (programmeertaal).

In plaats van dat je jouw website op server van een hosting provider zet, installeer je 'm daarmee op je eigen computer. Een voordeel daarvan is dat je helemaal offline kunt werken. Je hebt geen laadtijden, nieuwe aanpassingen kunnen doorgevoerd worden zo snel als jouw computer het kan verwerken. Ook kun je aan de site werken als je geen internetverbinding hebt. Voor het opzetten van een offline stagingwebsite is echter wel wat technische kennis vereist.

Test je site op een subdomein

Wat misschien gemakkelijker is om op te zetten, is een stagingwebsite op een subdomein van je bestaande domein. Een nieuwe domeinnaam registreren voor je testwebsite is dus niet nodig. Je kunt gebruik maken van je huidige webhosting en domeinnaam.  Veel webhosters geven je de mogelijkheid om gratis een subdomein te registreren.

Als je jouw website hebt staan op www.jouwdomein.nl, dan kun je de nieuwe website bijvoorbeeld plaatsen op subdomein test.jouwdomein.nl. Zorg ervoor dat je niet linkt naar dit subdomein en dat Google 'm niet indexeert. Dat laatste kun je regelen door dit bijvoorbeeld aan te geven in het robots.txt bestandje van je site. Dan zal niemand er komen en kun je rustig werken aan je nieuwe site. Zodra hij klaar is, vervang je de site op jouwdomein.nl met die op test.jouwdomein.nl en staat je nieuwe site in één keer live.

Hoe registreer je een subdomein?

Hoe je een subdomein aanmaakt, hangt af van je webhoster. In vrijwel gevallen moet je inloggen bij je hoster, en heb je daar de optie om een subdomein aan te maken. Dit kan bijna altijd zonder extra kosten. Als je subdomein is aangemaakt, kun je daar je website op installeren, alsof het een aparte site betreft. Let er wel op dat de site op je hoofddomein en op je subdomeinen gebruik maken van hetzelfde ruimte op de server. Als je ruimte tekort komt, dan kun je ervoor kiezen je webhosting pakket te upgraden voor meer ruimte.

Voor Wordpress: gebruik een plugin

Veel mensen gebruiken voor hun website Wordpress. Het mooie van dit CMS is dat vrijwel overal wel een plugin bestaat die het leven een stuk gemakkelijker maakt. Dat is voor het opzetten van een testwebsite niet anders. De plugin WPstaging maakt met een paar drukken op de knop een stagingwebsite aan. De plugin maakt een database en alle benodigde mappen aan, naast je bestaande website. Op die manier krijg je de mogelijkheid om, zonder dat iemand het doorheeft, te sleutelen aan een nieuwe site. De plugin is gratis te gebruiken als je alleen een testwebsite wilt maken. Wil je dat de plugin 'm na het afronden ook op de plaats van je hoofdwebsite zet, dan moet je de Pro-versie kopen.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie