Ontmoet het lelijke broertje van de iMac...

20 jaar iMac - wie kent de Apple iBook nog?

Redactie WINMAG Pro

Terwijl iedereen in Nederland op het strand lag, vierde Apple in Amerika het 20-jarige bestaan van de iMac. Wie kent het kneusje nog dat het succes van de iMac moest evenaren?

Je zou het niet zeggen, maar niet alles waar iMac, amac, mac of mac store is in verwerkt is gegarrandeerd een hit. 

Misser 1: Apple iBook - mooi is anders

Voor vele computergebruikers mag Apple dan wel het bastion van smaakvol design zijn, dat betekent niet dat zij geen producten hebben gemaakt die dichter bij Fisher Price dan de Macbook staan. Zoals de iBook. Deze werd geïntroduceerd in 1999 en werd gezien als een mobiele variant van de iMac. Het ontwerp van plastic en de ronde vormen doen nogal goedkoop aan. Het systeem was dan ook relatief goedkoop ten opzichte van het serieuze broertje van de iBook, de PowerBook. 

iBook

Laten we eerlijk zijn, het systeem ziet er niet uit en dat de laptop bedoeld was voor educatief gebruik maakt dit echt niet goed.

Bad design iBook

Het is maar goed voor Apple dat het mooie design van toekomstige producten als de Macbooks en iMacs er zo mooi uitzien dat de vieze smaak van het iBook design al vergeten is. Gelukkig herinnert dit artikel nog even aan het moment dat Apple even even geen aandacht had voor een mooi ontwerp van de hardware.

Misser 2: Ovation oh wat erg

Zo zie je maar, zelfs de Groten der Aarde maken fouten. Nu we toch bezig zijn. Wie kent de Ovation nog?

Wat als er net een nieuw computersysteem gelanceerd wordt in een tijd dat de techniek net betaalbaar worden en softwarebedrijven kansen zien daarop in te springen? Dan ga je daarin mee als softwarebedrijf. 
Ovation Technologies dacht hetzelfde. In 1982 begon deze start-up mee te liften op de golf van het net gelanceerde MS-DOS-systeem. Hoewel dit systeem competitie had van Unix kreeg het onder zakelijke gebruikers tractie dankzij software-paketten als WordPerfect, Lotus 1-2-3 en Wordstar. Met andere woorden: de zakelijke markt was een markt met ruimte voor ontwikkelaars om succesvol een product te lanceren.

Ovation presenteerde een volledige software-suite voor zakelijke gebruikers.

  • een tekstverwerker 
  • communicatiesoftware 
  • een spreadsheet-programma 

- het zat allemaal in Ovation's geïntegreerde softwaresuite.

Ook investeerders waren onder de indruk en het bedrijf haalde nogal wat geld op. Hoeveel is niet bekend, wat wel bekend is hoeveel het bedrijf verloor. Dit bedrag lag rond de 7 miljoen dollar. Hoe kan dit? Simpel, de software is nooit op de markt gekomen. In plaats van het ontwikkelen van de software was Ovation meer bezig met het in de markt zetten van het softwarepakket dat nog niet eens bestond. Een behoorlijke misser dus.

Misser 3: Commodore Amiga 4000T

Amiga 4000 T

De Amiga was, naast populair voor videogames, toch ook een krachtig werkpaard. Met name op grafisch gebied liet de Amiga de conurrentie ver achter. Hier in Nederland was vooral de Amiga 500 populair, maar deze kreeg ook enkele opvolgers als de Amiga 600, 1200, 2000, en 3000. Het laatste model voordat Commodore failliet werd verklaard in 1994 was de Amiga 4000. Deze kwam in een vlak desktop-model en in een tower-model, die laatste onder de naam Amiga 4000T.

De Amiga 4000 was een extreem krachtige computer voor zijn tijd, hoewel het werd beperkt door enkele grote onvolkomenheden zoals zeer trage toegang tot de harddrive. En dat is meteen een van de redenen, naast mismanagement vanuit Commodore door te lang de opkomende pc-markt te negeren, dat Commodore faalde.

En dat hadden ze toch al lang aan kunnen zien komen, want de opmars van steeds betaalbaardere pc's was al gaande sinds eind jaren '80.

Maar nee, Commodore bleef vasthouden aan een systeem dat voor een groot deel volledig incompatibel was met andere populaire systemen uit die tijd.

Einde Commodore

De Amiga 4000T is de zwanenzang van een dergelijk conservatieve bedrijfsvoering. Hoewel het tower-model van de 4000 extra's had ten opzichte van de originele Amiga 4000, was het vooral de modulaire opbouw van het systeem wat gebruikers over moest halen voor Amiga te kiezen in plaats van IBM. Het idee was natuurlijk een kopie van de pc, het soort computer dat makkelijk aanpasbaar is aan behoeften doordat ieder component een eigen dochterbord had.

Het systeem was gericht op de gebruiker die krachtige applicaties wilde draaien. Maar die kozen inmiddels massaal voor de toen al standaard pc. Met enkel een paar honderd gefabriceerde 4000T-modellen ging Commodore failliet. Het maakt van de 4000T een leuk collectors-item, maar het maakt het ook een behoorlijke misser.

Review iBook

En vergelijk dat met de INTRODUCTIE van de iMac

 

Dit artikel is een bewerking van een eerder verschenen Top 5 missers in de IT.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie