Bedrijf mogelijk verbonden aan Rusland

Amerikaanse regering beperkt gebruik Kaspersky-software door overheidsdiensten

Berry Zwets
De regering van de Verenigde Staten heeft de Russische cyberbeveiliger Kaspersky Labs van twee lijsten met goedgekeurde softwareleveranciers voor overheidsdiensten geschrapt.

Dat schrijft persbureau Reuters. De regering wil zo het gebruik van software van de cybersecurityfirma beperken. Kaspersky is mogelijk te nauw verbonden aan de Russische inlichtingendiensten die beschuldigd worden van cyberaanvallen op de VS. De FBI deed in juni onderzoek naar de mogelijke band.

E-mails

Volgens vertrouwelijke e-mails van Bloomberg die uit 2009 stammen zou de cyberbeveiliger inderdaad banden hebben met de Russische inlichtingendienst FSB. Kaspersky ontwikkelde beveiligingstechnologie voor FSB, al is het onduidelijk hoe die situatie nu ervoor staat.

De cybersecurityfirma geeft aan dat de mails uit hun context zijn gehaald, aangezien het bedrijf software maakt om overheden over de hele wereld te beschermen. Daarbij zijn volgens Kaspersky geen onethische banden of aansluitingen met overheden. Ook Europese consumenten, bedrijven en overheden gebruiken Kaspersky-software.

Door: Berry Zwets

Berry Zwets | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Berry