Slimme robots onder controle houden

EU wil rechten en verantwoordelijkheden voor robots

Berry Zwets
Om ervoor te zorgen dat robots dienend blijven voor de mens wil de EU robots aansprakelijk maken voor hun eigen handelen. In een voorstel krijgen robots dan ook meer rechten en verantwoordelijkheden.

Dat blijkt uit een rapport van een speciale commissie van het Europees Parlement. Het voorstel spreekt dat robots 'een nieuwe industriƫle revolutie ontketenen, die waarschijnlijk geen stratum van de samenleving onberoerd laat.'

Menselijke status

Nu wordt de aansprakelijkheid van robots nog gelegd bij de eigenaar of producent. Omdat robots steeds slimmer worden is nieuwe regelgeving cruciaal. In de toekomst krijgen robots daarom een soort menselijke status, zoals bedrijven al als zakelijk rechtspersoon gezien worden.

Geavanceerde robots moeten echter ook geregistreerd worden en krijgen fundamentele rechten toegekend. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat voor robots het recht op privacy gaat gelden.

Uitschakelen

De steeds slimmer wordende robots dienen onder controle te blijven, dus schrijft het rapport voor dat producenten een uitschakelfunctie integreren die te allen tijde gebruikt kan worden.

Het voorstel gaat waarschijnlijk in februari langs het Europees Parlement.

Door: Berry Zwets

Berry Zwets | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Berry