Wearables in 2015

Redactie WINMAG Pro

Wearables hebben geen vliegende start gemaakt, maar beginnen nu toch steeds populairder te worden. De smartwatches en smartglasses vliegen je om de oren, al kun je van echte innovatie nog niet spreken. Bovendien zijn wearables zoveel meer dan alleen armbanden en brillen, de gekste dingen worden tegenwoordig gemaakt, maar helaas ook snel weer vergeten.

De eerste smartwatch, een kleine computer in een horloge, was van Samsung en komt uit 1999. De SPH-WP10 had een antenne, een monochroom lcd-scherm en een geïntegreerde speaker en microfoon, zodat je tot negentig minuten kon bellen. Sinds die tijd zijn we een stuk verder gekomen. Computers vind je niet meer alleen in de huiskamer of in een smartphone, maar ook aan je pols, op je neus en op heel veel andere plaatsen. De technologie wordt steeds kleiner, waardoor er steeds meer mogelijkheden ontstaan om altijd verbonden te zijn met de rest van de wereld.

Slimme brillen

Naast de smartwatches is de Glass van Google de bekendste wearable. Deze slimme bril laat je foto's maken, bellen, social media gebruiken, filmen en bijna al het andere wat je smartphone ook doet. In 2013 startte Google met de publieke test van de Glass, maar deze werd in januari stopgezet. Dit betekent echter niet dat de ontwikkelingen rondom de technologie worden stilgelegd; er komt wel een consumentenversie van de bril, maar de focus wordt nu gelegd op de 'toekomstige versies van Glass'. Het idee van Google lijkt dan ook aan te slaan: Intel heeft laten weten met een eigen bril te komen. In samenwerking met het modemerk Luxottica wil Intel de brillen modieuzer maken. Dit is opvallend, aangezien Google eerder ook al met het merk samenwerkte. De bril van Intel moet dit jaar nog uitkomen.

Je lichaam als wearable

Een combinatie tussen accessoires en technologie, het blijkt een goede combinatie. Veel bedrijven proberen dan ook met hun eigen, innovatieve idee te komen om wearables mooier en beter te maken. Zo begon het bedrijf Cicret met de ontwikkeling van een armband waarmee het touchscreen van je smartphone op je arm geprojecteerd wordt. De armband maakt gebruik van een picoprojector, een kleine projector die ook veel in mobiele devices wordt gebruikt. Daarnaast bevat het apparaat acht sensoren die het mogelijk maken om de interface te bedienen.

Ook Fujitsu voegt een wearable toe aan het lijstje: een smart ring. Met deze ring moet het mogelijk worden om te schrijven met je vinger. Het apparaat maakt gebruik van motion control en een NFC-chip om dit mogelijk te maken. Je beweegt met je vinger om letters te maken, die de motion sensor vervolgens omzet in bruikbare karakters. Ideaal als je bijvoorbeeld geen toetsenbord in de buurt hebt, maar wel een snel berichtje moet sturen. Fujitsu's doel is om de smart ring ergens in 2015 uit te brengen.


Met Cicret projecteer je het scherm van je smartphone op je arm.

Earpieces

Waar het een paar jaar geleden nog science fiction was, is het nu werkelijkheid geworden: earpieces die meer doen dan je gehoor versterken. Zo presenteerde Siemens dit jaar tijdens CES 'draagbare gehoortechnologie', waarmee je de microfoon in de juiste richting kunt plaatsen met een smartphone. Hiermee wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een stem beter op te pikken in een drukke ruimte. Het systeem werkt met de 'easyTek'-applicatie voor iOS en Android om dit effect te bereiken. Daarnaast is het apparaat ook te gebruiken als bluetooth headset voor je smartphone en fungeert hij als fm-radio. Maar innovatieve earpieces vind je ook veel in de vorm van crowdfundingprojecten.

The Dash van ontwikkelaar Bragi is daar een voorbeeld van. Het apparaat dient met name als mp3- speler die je kunt koppelen aan je smartphone, maar hij heeft ook een ingebouwde muziekspeler met 4GB aan opslagruimte. Wil je het geluid om je heen nog steeds horen, bijvoorbeeld omdat je in het verkeer zit? Dan kies je voor de 'audio transparancy'-optie. Het apparaat heeft ook een 'Passive Noise Isolation'-optie, waardoor je het geluid om je heen helemaal niet meer hoort. Daarnaast is The Dash als fitness tracker te gebruiken. Zo kun je je snelheid, de tijd waarin je aan het sporten bent en de afstand bijhouden. Tot slot is het apparaat bruikbaar als communicatie-device. The Dash wordt nu ontwikkeld, maar wanneer hij op de markt komt is nog niet bekend.

The Dash
The Dash: earpieces met ingebouwde muziek-speler met 4GB aan opslagruimte.

Verander je stemming

Thync is een wearable die door middel van neurosignalen je stemming kan veranderen. Je plakt een klein device op je slaap en een tweede op je nek. Vervolgens zendt het apparaat golven uit naar je hersenen via elektrische pulsen. Op deze manier wordt je gemoedstoestand aangepast wanneer jij het wil. Via een applicatie op je smartphone kies je voor deze stemming. Thync is inmiddels getest op meer dan drieduizend mensen en de resultaten zijn positief, aldus het bedrijf. Echter, het apparaat werkt voor slechts tachtig procent van de mensen. De wearable moet dit jaar uitgebracht worden, maar het is nog niet bekend wat de prijs wordt.

Wearables opladen in je tas

Al die wearables hebben stroom nodig en de batterijen zijn een keer leeg. Hoe kan het ook anders dan dat er een wearable is ontwikkeld om je devices op te laden. Leoht komt met een handtas die er aan de buitenkant vrij normaal uitziet. Aan de binnenkant zit echter een 6000 of 10.000 mAh batterij, waarmee je al je gadgets kunt opladen. Daarnaast heeft de tas lichten aan de binnenkant om je devices ook weer terug te vinden. De tas is draadloos op te laden met een custom Qi inductive oplaadbare plaat, maar je kunt hem ook opladen via een micro usb-poort. Het grootste nadeel van de tas is dat hij behoorlijk zwaar is, ongeveer 1,30 kilo. De prijs gaat tussen de driehonderd en 650 dollar liggen. Wanneer de tas precies op de markt komt, is niet bekend. De tas heeft een eigen Kickstarter-pagina die op dit moment nog loopt.

Wearables hebben geen vliegende start gemaakt, maar er komen steeds meer innovatieve producten op de markt. Bovendien blijft het niet langer bij smartwatches en -glasses. Je komt draagbare apparatuur steeds vaker in allerlei soorten en maten tegen, de één nog slimmer dan de ander. Hiermee blijkt dat we in de wereld van wearables nog veel kunnen ontdekken, creëren en innoveren. In 2015 gaan de ontwikkelaars hier dan ook gewoon mee door en het is maar de vraag waar we eindigen met deze technologieën.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie