De valse bangmakerij van Nieuwsuur: experts vallen massaal over Rian van Rijbroek

Redactie WINMAG Pro
We weten niet precies wat Nieuwsuur bezielde toen ze Rian van Rijbroek uitnodigden als expert aan tafel aangaande de DDoS-aanvallen van de laatste tijd, maar een succes is het niet. Sterker nog, expert vallen massaal over het programma heen.

Nieuwsuur nodigde Rian van Rijbroek, mede-auteur van het boek De wereld van Cybersecurity en Cybercrime, uit om te komen vertellen over de DDOS-aanvallen waar meerdere Nederlandse banken onlangs last van hadden. Dat had een interessant item kunnen worden, ware het niet dat Van Rijbroek amper, of eigenlijk geen, expert genoemd kan worden.

DDoS-aanvallen, blockchain, jackpotting en bankingapps

Van Rijbroek werd als expert aangevoerd om te komen vertellen over de DDoS-aanvallen tegen banken en overheidsinstellingen, hoe we hier ons tegen kunnen weren en wat ons nog staat te wachten, vanaf 13:28.

Van Rijbroek haalde in het relatief kortdurende item van om en nabij de tien minuten alles erbij wat pakweg de laatste weken in het nieuws kwam. Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank zei eerder al dat dit soort aanvallen ‘aan de orde van de dag zijn’ en banken niet altijd in staat zijn om zich te weren tegen dit soort aanvallen.

De ‘trend’ van Van Rijbroek

Van Rijbroek ziet echter een ‘trend’ die zich vanaf 2013 afspeelt: ‘aanvallen zijn groter, zijn geavanceerder’, maar hoe legt ze niet uit. Volgens haar lijkt het erop ‘alsof iemand de beveiliging van de banken aan het testen is’. Als mogelijke daders noemt ze Russische, Iraanse en Noord-Koreaanse ‘codes’, wat dat dan ook precies mag betekenen. Gelukkig haalt Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, de realiteit na de uitspraak van Van Rijbroek weer naar voren door te zeggen dat het nog veel te vroeg is om met vingers te wijzen.

Jackpotting

Maar het gaat door. Ze haalt er jackpotting bij, het hacken van ATM’s om deze geld uit te laten spugen, iets wat volgens Van Rijbroek het uiteindelijke doel van de mogelijke hackers zou zijn. Ze vergeet alleen te melden dat die zaken niets met deze DDoS-aanvallen te maken hebben, hoe hard je ook denkt dat de beveiliging van banken getest wordt. Ook denkt ze dat hackers mogelijk de controle zouden kunnen krijgen over het SWIFT-systeem, een systeem voor internationaal betalingsverkeer. Dit zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot toegang tot persoonlijke gegevens, iets waar we volgens van Rijbroek wel naartoe gaan.

Blockchain als oplossing; bankingapps onveilig

Dan geeft Van Rijbroek ineens een mogelijke oplossing: de blockchain. Het decentrale karakter van blockchain-technologie zou ons moeten beschermen tegen cyberaanvallen. Daar wordt verder niet op ingegaan, gelukkig. Hoe zij dat voor zich ziet is echt iedereen een raadsel, maar goed.

Ook bankingapps zijn niet veilig. Zij zou ze in ieder geval nooit gebruiken. Ook mobiele telefoons zijn volgens haar ‘heel gemakkelijk te hacken’. Ook je wifi-netwerk is niet veilig trouwens. Hoe dan wel te bankieren? ‘Een computer die op een kabel is aangesloten’, aldus van Rijbroek.

Experts wijzen van Rijbroek en Nieuwsuur terecht

Logischerwijs riep de uitzending online nogal wat reacties op, waardoor de NOS uiteindelijk gedwongen werd om te reageren. Een selectie:

Het zou Nieuwsuur sieren om in de toekomst beter te kijken naar de experts die zij uitnodigen, zeker wanneer het om dergelijk gevoelige content gaat. Cybercrime is aan de orde van de dag, maar aan bangmakerij heeft niemand iets, en aan leugens en valse claims al helemaal niet.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie