Zowel ING als ABN AMRO slachtoffer van zware DDoS-aanvallen

Peter Güldenpfennig
Dit weekend kreed ABN-AMRO te maken met drie zware DDoS-aanvallen waardoor de website en app van de bank grote delen van het weekend niet te bereiken waren. Ook ING was zondagavond tot na middernacht niet bereikbaar door een DDoS-aanval.

Inmiddels zijn de storingen verholpen en zijn de sites van de banken weer bereikbaar. Het is niet bekend waarom de aanvallen juist op deze banken zijn gericht. Bij een DDoS-aanval wordt de server overbelast van buitenaf zodat deze offline gaat. Een woordvoerder van de ABN AMRO maakt bekend dat gegevens van klanten geen moment in gevaar zijn geweest aangezien het hier geen hack betrof.

DDoS-aanvallen ‘aan de orde van de dag’

Hoewel de aanvallen van dit weekend uniek lijken, meldt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) in het programma Buitenhof dat dit allerminst het geval is. 'Dat is de realiteit anno 2018’, aldus Knot.

De aanvallen komen op een moment dat Nederland in de spotlights staat nadat bekend werd dat hackers van de AIVD over de schouders van de Russische hackersgroep Cozy Bear meekeek hoe zij zich inmengden met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Of de DDoS-aanvallen van dit weekend hiermee te maken hebben is niet bekend.

Volgens ABN AMRO voldoet de bank aan de normen van beschikbaarheid. Daarnaast houdt zowel ABN AMRO als ING een eigen pagina bij over de beschikbaarheid van de services die zij bieden. Die van ABN AMRO is hier te vinden, die van ING vind je hier.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

PeterGüldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen vanPeter