Review: BlackBerry OS 10

Redactie WINMAG Pro
Met de introductie van de BlackBerry Z10 (en later dit jaar de Q10) komt ook een geheel vernieuwd besturingssysteem. BlackBerry OS 10 heet het besturingssysteem voluit, en zou het Canadeze BlackBerry opnieuw op de kaart moeten zetten als leverancier voor een waardig Android- en iOS-alternatief.

Zodra je de Z10 aanzet begint de setup en kun je je aanmelden voor een BlackBerry-account. Dat is niet per se noodzakelijk, maar wel aan te bevelen. Zonder een account kun je namelijk geen apps downloaden uit BlackBerry World, de eigen online appstore. Onmiddellijk daarna kun je diverse accounts instellen, denk hierbij aan Exchange, email-accounts, BlackBerry Messenger, facebook en Linkedin. Vervolgens krijg je een korte introductie waarbij je geleerd wordt hoe je gestures moet gebruiken. Deze zijn op zich niet lastig, maar je moet het wel even onder de knie krijgen. Deze introductie kun je trouwens later nog eens terugkijken dus als je het niet meteen onthoudt is er geen man overboord.

De zakelijkheid voorbij

Het uiterlijk is netjes en zakelijk gehouden. Geen glinsterende iconen, maar soberheid tekent BlackBerry OS 10. Toch gaat BlackBerry met het nieuwe OS de zakelijkheid voorbij en valt er ook voor consumenten genoeg te beleven op multimediagebied. Video's kijken, muziek luisteren en foto's maken bijvoorbeeld, zaken die je van een modern smartphone OS mag verwachten. Een aparte vermelding verdient Story Maker. Met deze functie combineer je snel foto's, afbeeldingen, filmpjes en muziek tot een collage. Dit werkt leuk en verslavend, en is leuk om mee te experimenteren.


Een sobere vormgeving, maar wel de zakelijkheid voorbij. Rechts: OS 10 geeft je een snel overzicht van alle voor jouw relevante updates


Voortbewegen door het systeem gaat op onze testtelefoon, een BlackBerry Z10, soepel en snel. Vertragingen zijn zeer zeldzaam. Hardware en software lijken goed op elkaar afgestemd. Op dat punt heeft BlackBerry een streepje voor op grote concurrent Android, dat op tig telefoons moet werken en daardoor nooit dusdanig geoptimaliseerd kan zijn. Ditzelfde kun je zeggen over de browser, het is de snelste die we op een mobiel apparaat zijn tegengekomen.

Typen op OS 10

BlackBerry is altijd heer en meester geweest in het verzorgen van een optimale ervaring bij het typen. Hun fysieke toetsenborden werkten altijd zeer prettig, en deze lijn wordt doorgezet in hun virtuele toetsenborden.
In OS 10 type je gemakkelijk en snel berichten. Daarbij heeft BlackBerry een ontzettend handig voorspellingssysteem ingebouwd. Op basis van eerder ingevoerde tekst 'raad' het systeem welk woord je wilt typen. Dat woord verschijnt vervolgens boven de letter volgend op jouw laatst getypte letter. Bijvoorbeeld, als je het woord 'gewoonlijk' typt en het systeem voorspelt dit, dan verschijnt het woord 'gewoonlijk' boven de letter 'w' nadat je de 'e' hebt getypt. Je schuift het verschenen wordt vervolgens naar het tekstvak waarna je gewoon door kunt typen. Dit werkt soepel, snel en is in feite het beste woordvoorspellingssysteem wat we hebben gezien.
Nog een handigheidje is dat het systeem gelijktijdig drie talen ondersteunt wanneer woorden voorspeld worden. Deze drie talen stel je van tevoren in, en is ook weer afhankelijk van eerder ingevoerde woorden. Overigens is er standaard al een heel lexicon aan standaard woorden in elke denkbare taal aanwezig, het systeem past zich enkel aan aan de stijl die je gebruikt tijdens het opstellen van berichten.

Apps

BlackBerry OS 10 is eigenlijk een frisse start met een bekend sausje. Want hoewel het besturingssysteem compleet 'nieuw' aanvoelt zijn er ook elementen die vertrouwd aanvoelen. Zo legt de fabrikant wederom veel nadruk op veiligheid. Zo is lukraak alles installeren er niet bij. Niet alleen omdat het aanbod van apps in BlackBerry World met ongeveer karig is, maar ook omdat het bedrijf erop staat dat apps 'native' ontwikkeld worden. Nep-apps, zoals je die op meer open platforms als Android tegenkomt, zul je niet aantreffen. Wel is het voor ontwikkelaars mogelijk om Android-apps naar het systeem te porten. OS 10 is dus niet volledig exotisch, wat in de toekomst mogelijk deuren opent voor niet-native BlackBerry apps.
En deze mogelijkheid tot ports voelt eerder als noodzaak dan als leuke bijkomstigheid want hoewel er genoeg apps voor de Amerikaanse markt op BlackBerry World staan is het aantal Nederlandse apps beperkt. Geen app van Buienradar, NS, 9292, of Skype, en ook Nederlandse kranten en nieuwssites zijn niet voorzien in een app, afgezien van NU.nl. En dat beperkt het systeem toch wel heel erg. Apps bepalen nu eenmaal in belangrijke mate de functionaliteit van een smartphone.

Communicatie

BlackBerry OS 10 is volgens het bedrijf zelf een 'mobile computing platform'. Het wekt de suggestie van een zeer veelzijdig systeem waar je letterlijk alle kanten mee op kunt. Toch ligt de focus vooral op berichten en communicatie. Het centrum van al jouw berichten is de Hub. Van hieruit krijg je al jouw updates binnen van alle ingestelde accounts. Je kunt instellen wat voor berichten wel en niet in de Hub worden meegenomen, handig om bijvoorbeeld scheidslijnen tussen werk en privé te maken. Sowieso is deze scheidslijn erg aanwezig in BlackBerry 10. Zo kun je voor ieder mail-account instellen hoe je deze wilt verzenden. Wel of niet met signature bijvoorbeeld, die je óók weer afzonderlijk kan instellen voor ieder account.


Multitasken haalt je niet uit je flow. Rechts: 'Peeken' is handig en haalt je niet uit je huidige bezigheden

Voor ons was de Hub het centrum van OS 10, precies zoals BlackBerry dat heeft bedoeld. De eerste volle dag in het gebruik van het besturingssysteem kijk je neerbuigend naar de Hub, de tweede dag neem je zo nu en dan eens een kijkje en de derde dag vormt het de basis van jouw BlackBerry-gebruik. Handig hierbij is het 'peeken', waarbij je even een kijkje neemt naar de Hub wanneer er een nieuw bericht binnenkomt, zonder dat je je huidige bezigheden hoeft te onderbreken. Dit is ook wat BlackBerry bedoelt wanneer ze het over de 'flow' hebben: aspecten van het systeem die naadloos samenwerken. Uit een app stappen om een bericht te checken is er niet meer bij.

Net niet

Toch valt het 'net niet'-karakter van OS 10 al snel op nadat je meer thuis bent in het besturingssysteem. Want BlackBerry kan het zelf wel een 'mobile computing platform' noemen, deze term voelt toch wat misplaatst. Er valt nu eenmaal niet veel te computeren. Ja, de vele notitieapps in de BlackBerry World Store zijn handig, maar notities kunnen we op praktisch elk apparaat maken. Alles wat je zou kunnen doen met OS 10 kan ook op Android of iOS. Of zelfs op Symbian. Dus waar staat BlackBerry nou eigenlijk? Op wat voor gebruiker richt het bedrijf zich? Navraag bij BlackBerry leert ons dat zowel de consument als het bedrijfsleven belangrijke klanten zijn voor BlackBerry. Ze noemen de scheiding tussen zakelijke gebruikers en consumenten vervagend, wat inderdaad klopt. Toch, als je zakelijke gebruikers expliciet tot je doelgroep rekent, moet je meer uit de kast halen dan de standaard meegeleverde Docs 2 Go-app.
Neem de functie 'Balance'. Het idee is goed: laat de gebruiker een scheiding aanbrengen tussen privé en werk. Toch is het geen standaardfunctie van het systeem, maar vereist een
BlackBerry Enterprise Server. Het is begrijpelijk dat geavanceerde MDM-functionaliteit een server nodig heeft, maar een standaard aanwezige 'light'-versie zou zeker welkom zijn geweest. Een gemiste kans in een tijd waarin 'Bring Your Own Device' eerder regel dan uitzondering is binnen bedrijven. Het is met name voor het mkb een gemiste kans, ook zij hebben last van BYOD-problematiek, maar vaak niet de middelen voor een dergelijke server.

Multitasken

Ondanks dat er genoeg te verbeteren valt aan het besturingssysteem zijn er enkele punten waarop BlackBerry OS 10 de concurrentie sterk voor is. Zo is het draaien van meerdere apps tegelijkertijd geen enkel probleem. Je kunt tot acht apps tegelijkertijd laten draaien. Met een gesture van beneden naar boven krijg je in een keer een snel overzicht van alle openstaande apps. Ook kun je vanuit het overzicht snel schakelen tussen apps zonder dat je vertraging opmerkt. Opvallend is de strakke stroomlijning met de rest van het systeem in het overzicht van draaiende apps. Schakelen tussen apps werkt snel en soepel en trekt je niet uit je huidige bezigheden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie