Review: Gigaset Maxwell 10

Redactie WINMAG Pro
Het idee leeft dat de bureautelefoon zijn beste tijd gehad heeft. Als we echter kijken naar de praktijk, nemen bureautelefoons nog steeds een prominente plek in op elk kantoor. Innovatie op dit gebied gebeurt echter amper en Gigaset pakt dit aan met de Maxwell 10.

De Maxwell 10 is op het eerste gezicht een wat vreemde bureautelefoon. Is het nu een tablet met ingebouwde telefoon? Of een bureautelefoon met tabletfunctie? Eigenlijk is het beide, maar daarnaast nog veel meer.

Installatie

Zodra je het device uit de doos haalt valt al op hoe flexibel het eigenlijk is. De tablet is redelijk bulky, maar is dan ook niet bedoeld om ter hand te nemen. In plaats daarvan bevestig je deze op een beugel waarmee je het apparaat op je bureau zet.

Achterop de tablet zitten diverse klepjes die je kunt verwijderen. Centraal een grote klep waaronder zich de diverse aansluitingen bevinden voor bijvoorbeeld je netwerk en telefoonlijn. Aan zowel de linker- als rechterkant zit een klep die je kunt verwijderen, waarna je er een beugel kunt bevestigen voor de hoorn. Erg handig, zo kun je zelf kiezen aan welke kant je deze wilt hebben. Een wallmount is overigens ook mogelijk. Wat service betreft kent de Maxwell 10 ondersteuning voor alle grote serviceproviders ter wereld. VoiP-profielen zijn te downloaden en ook ondersteunt het device configuratie op afstand. Hiermee is het apparaat gemakkelijk op te nemen in je netwerk en zijn ook managementtaken gemakkelijk uit te voeren.

Specificaties

Het tablet heeft een 10.1-inch HD touchscreen met een ips-display en een aspect ratio van 16:10. De resolutie meet 1280 bij 800 wat een ppi van 145 oplevert. Niet erg indrukwekkende specs, maar de Maxwell 10 is dan ook niet bedoeld als high end-tablet. Beter is het om het device te benaderen als twist op de bureautelefoon, maar dan flexibel inzetbaar. Hierover later meer. Het device kent twee usb 2.0-, een hdmi- en twee lan-aansluitingen, plus een aansluiting voor een headset of telefoon. Via het tablet heb je verder de beschikking over bluetooth en wifi.

Communicatie in de praktijk

Om te bellen met het device heeft Gigaset een eigen schil over de Android-installatie gelegd. Deze is vormgegeven in de kleuren die vertrouwd overkomen als je bekend bent met Gigaset: zwart, oranje en wit. Het geeft de Maxwell 10 een lekkere zakelijke uitstraling.

Gebruik van het device voelt bijzonder natuurlijk. Ben je bekend met het gebruik van tablets, dan gaat werken met de Maxwell 10 als vanzelf. Maar ook als je weinig bekend bent met tablets voelt het apparaat binnen no time aan als tweede natuur. Dit heeft allemaal te maken met hoe Gigaset de interface heeft vormgegeven. Het is Android en dus is de interface geheel aan te passen naar wens met widgets en apps, maar in de praktijk hoeft dit eigenlijk amper. De standaard widgets op het home-scherm zijn de dialer, eventuele telefonische omleidingen en de oproepenlijst. Dit wijst zich helemaal vanzelf dus is een eventuele uitleg aan leken totaal niet nodig. Er is gedacht aan functies voor receptionisten en telefonisten met diverse doorverbindfuncties. Via swipes en dragging-and-dropping verbind je zonder ingewikkelde toetsencombinaties zo mensen door of zet je conference calls op.

Videoconferencing

Aangezien de Maxwell 10 een camera aan de voorkant heeft (720 hd, video met 30 fps), ondersteunt het device videoconferencing. Ook een telefoon is niet nodig dankzij de ingebouwde camera. We hebben dit niet uitgebreid kunnen testen, maar de eerste indrukken zijn erg positief. Nu is videoconferencing op mobiele devices allang geen nieuws meer, maar omdat de Maxwell echt gepositioneerd wordt als communicatiemiddel is een dergelijke functie eerder een must dan een leuke bijkomstigheid. Gelukkig is deze functie prima in orde.

Flexibel inzetbaar

Gewoon bellen met de Maxwell 10 is precies dat: gewoon. Interessanter wordt het wanneer het device weggezet wordt in een specifieke branche. We noemden al de flexibele inzetbaarheid, en hier spraken we ook al eerder (in WINMAG Pro Magazine 1.2015) over met Ron Cottaar en Gerard van der Roest, respectievelijk hoofd marketing en sales manager bij Gigaset Pro. Ron Cottaar gaf toen de zorg en horeca als voorbeeld-branches: 'Communicatie in de zorg is belangrijk, soms zelfs van levensbelang. Dan moet je snel kunnen schakelen. Het tablet biedt een intuïtieve manier om snel door te verbinden, om contactgegevens op te zoeken en patiëntendossiers in te kijken, enzovoorts. En dat niet alleen, denk bijvoorbeeld ook aan de hygiëne. Een tablet heeft geen toetsen, maar een vlak scherm, wat resulteert in een hygiënischer oppervlak, niet bepaald onbelangrijk in de zorg. Daarmee is de Maxwell 10 dus ook geschikt om bijvoorbeeld gebruikt te worden in een professionele horecagelegenheid. Natuurlijk met software gespecificeerd voor die branche.' Veel van die flexibiliteit komt natuurlijk voort uit het os. Android biedt een onnoemelijke hoeveelheid apps die maken dat de Maxwell 10 op allerlei vlakken in te zetten is. Desgewenst kan er unieke software voor het apparaat geschreven worden als dat nodig is.

Vervanger voor je desktop

Zelf noemt Gigaset de Maxwell 10 een mogelijke vervanger voor je desktop. In principe kunnen we ons hier wel in vinden, hoewel een tablet niet prettig genoeg werkt om dit een hele dag vol te houden. Dankzij de aanwezige hdmi-aansluiting is het echter ook mogelijk om een monitor op het device aan te sluiten. Een muis en toetsenbord zijn uiteraard ook gewoon aan te sluiten en dan is het apparaat ineens wel erg aantrekkelijk als vervanger voor je desktop.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie