Review: Shuttle KD21

Redactie WINMAG Pro
Wat betreft de behuizing heeft Shuttle een naam hoog te houden. De 2-bay KD20 had een voor deze prijsklasse fraaie aluminium behuizing, en eigenlijk is dat bij dit model niet anders.

Wederom zorgt een stevige aluminium casing voor een fraaie look en goede bescherming van de ingewanden. Dat zien we wel eens anders, veel fabrikanten gaan voor plastic in hun lager geprijsde nassen. De ronde vormen en het afgewerkte design doen voor het oog de rest. Ook in dit model kun je twee schijven plaatsen van maximaal 4 TB, wat zorgt voor een maximale opslagcapaciteit van 8 TB. Dat mogen zowel schijven zijn van het 2,5-inch- als het 3,5-inchformaat. De schij ven zij n hot-swappable, dus vervangen tijdens gebruik is geen probleem. Deze schijven kun je schakelen in een raid0 voor maximale snelheid, raid1 voor dubbele en daardoor veilige opslag of jbod voor een maximale beschikbare ruimte.

Die bits en bytes worden aangestuurd door een Marvell 88F6707, een processor die rondjes draait op 1 GHz. Het vorige model moest het nog doen met een 750 MHz-cpu. Het geheugen is verdubbeld naar een voor deze klasse respectabele 512 MB. Die combinatie zorgt weer voor een heel aardige lees- en schrijfsnelheid van respectievelijk 100MB/s en 70 MB/s. Het apparaat is in gebruik erg gebruiksvriendelijk en ‘fool-proof’. Dat begint al bij de installatie, een klein tooltje herkent het apparaat in het netwerk en zorgt voor de koppeling met de desktop.

OMNINAS voor mobiele toegang

Via de gratis OMNINAS-app voor je Android- of iOS-apparaat kun je gemakkelijk mobiel bij je bestanden op de nas. De app is eenvoudig, maar doet wat het moet doen. Het benaderen van de nas kan uiteraard ook via Windows, Mac of Linux. Nieuw is de ondersteuning voor het ftp-protocol, iets wat in de KD20 nog ontbrak. Ook kun je de nas voortaan gelijktijdig als mediaserver en torrent-downloader gebruiken en updates voor de firmware rechtstreeks downloaden en installeren. Dankzij toegevoegde PTP-ondersteuning staat de klok altijd goed.

Aansluitingen en extra's

Externe apparaten sluit je aan via drie usb-poorten, waarvan twee van het type 3.0. Dat zijn ook de twee die zich aan de voorkant van de nas bevinden, wat het aansluiten vergemakkelijkt. Ook handig is de ingebouwde sd-kaartlezer. Daarmee kun je snel data kopiëren naar een vooraf ingestelde map, die tij dens de actie voorzien wordt van een datumstempel, zodat je de bestanden op de nas gemakkelijk terugvindt. Het apparaat is ook geschikt voor het maken van een back-up. Hiervoor levert de fabrikant het prima en uitgebreide Acronis True Image Professional mee, geschikt voor het maken van één-op-één spiegelkopieën van je harde schijven.

Energiezuinig

Aandacht is ook besteed aan het energieverbruik. In standby-modus verbruikt de OMNINAS KD21 slechts 9,6 watt, terwijl in actieve toestand het apparaat een nette 19 watt verstookt. Alleen wanneer de nas hard moet werken springt de ventilator aan, normaal gesproken opereert het in heerlij ke stilte. Ook wordt nu wake-on-LAN ondersteund, zodat het apparaat direct beschikbaar is wanneer je het nodig hebt.

Raymond LuijbregtsVolg via Twitter

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie