1 op de 5 bedrijven heeft te maken gehad met een ransomware-aanval, blijkt uit onderzoek

Redactie WINMAG Pro
Uit het onderzoek naar ransomware, uitgevoerd door cyberbeveiligingsexperts van Hornetsecurity, bleek ook dat bijna 1 op de 10 ransomwareslachtoffers het losgeld betaalde.

Uit een recent onderzoek onder 820+ bedrijven bleek dat 21% van de respondenten tot nu toe het slachtoffer was van een ransomware-aanval. Ransomware is een van de meest voorkomende en effectieve vormen van cyberdreiging, waarbij aanvallers de gegevens van een organisatie versleutelen, waardoor deze onbruikbaar worden totdat losgeld is betaald.

Meer dan 9% van de ondervraagde ransomwareslachtoffers betaalde het losgeld

Van de 21% van de bedrijven die een ransomware-aanval meldden, herstelde 9,2% de gegevens door het gevraagde losgeld te betalen. De overige respondenten herstelden de vrijgekochte gegevens via back-ups, maar sommigen meldden nog steeds dat ze tijdens het proces gegevens verloren waren. Volgens de resultaten rapporteerden bedrijven met 201-500 werknemers de hoogste incidentie van ransomware-aanvallen (25,3%), terwijl bedrijven met 1-50 werknemers de laagste incidentie hadden (18,7%). Geografisch gezien meldde 19,6% van de Noord-Amerikaanse bedrijven aanvallen, terwijl van de bedrijven in Europa 21,2% rapporteerden.

Meer dan 15% van de bedrijven beschermt back-ups niet tegen ransomware

15,2% van alle respondenten geeft aan dat hun bedrijf hun back-ups niet beschermt tegen ransomware. Bovendien bleek uit het onderzoek ook dat 17,2% van de gerapporteerde ransomware-aanvallen gericht was op back-upopslag. Deze resultaten geven aanleiding tot zorg: standaard on-site back-ups bieden geen 100% bescherming tegen ransomware-aanvallen. Back-ups moeten inderdaad worden beschermd tegen ransomware-aanvallen door middel van methoden zoals air-gapped, externe opslag of onveranderlijke opslag - twee veelvoorkomende beschermingsmethoden in dit onderzoek.

15,9% van de respondenten meldde ook dat ze geen rampherstelplan hadden, wat betekent dat ze doorgaans niet voorbereid en niet uitgerust zijn om een ​​aanval het hoofd te bieden.

ransomware-aanvallen, ransomware, onderzoek, Hornetsecurity, cyberbeveiliging

28,7% van de bedrijven geeft eindgebruikers geen training over het herkennen en melden van mogelijke ransomware-aanvallen

Eindgebruikers vormen een van de meest effectieve toegangsmethoden voor ransomware-aanvallers. Door middel van social engineering-technieken, zoals e-mailphishing, worden eindgebruikers gemanipuleerd om mogelijkheden te bieden om schadelijke software in bedrijfssystemen te introduceren. Volgens dit onderzoek geeft meer dan 1 op de 4 organisaties (28,7%) eindgebruikers geen training over het herkennen en omgaan met potentiële ransomware-bedreigingen.

Meest voorkomende vormen van back-up en bescherming en preventie van ransomware

71,3% van de bedrijven veranderde de manier waarop ze back-ups van hun gegevens maken als reactie op de dreiging van ransomware. De twee meest voorkomende vormen van preventie die in het onderzoek zijn waargenomen, zijn eindpuntdetectiesoftware met anti-ransomware-mogelijkheden (75,6%) en e-mailfiltratie en dreigingsanalyse (76,1%). Air-gapped, offsite opslag wordt naar verluidt 47,8% van de tijd gebruikt - een laag percentage gezien de effectiviteit ervan bij het mogelijk maken van buitengewoon gegevensherstel.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek en een meer diepgaande analyse.

Over Hornetsecurity

Altaro maakt deel uit van de Hornetsecurity Group. Hornetsecurity is een toonaangevende wereldwijde leverancier van cloudbeveiliging en back-up voor e-mail, die bedrijven en organisaties van elke omvang over de hele wereld beveiligt. Het bekroonde productportfolio omvat alle belangrijke gebieden van e-mailbeveiliging, waaronder spam- en virusfiltering, bescherming tegen phishing en ransomware, wettelijk conforme archivering en versleuteling, evenals back-up, replicatie en herstel van e-mail, eindpunten en virtuele machines. Het vlaggenschipproduct is de meest uitgebreide cloudbeveiligingsoplossing voor Microsoft 365 op de markt. Met meer dan 350 medewerkers in 10 regionale kantoren, heeft Hornetsecurity haar hoofdkantoor in Hannover, Duitsland en opereert via haar internationale netwerk van meer dan 5.000 channel partners en MSP's en haar 11 redundante, beveiligde datacenters. De premium services worden gebruikt door meer dan 50.000 klanten, waaronder Swisscom, Telefónica, KONICA MINOLTA, LVM Versicherung, DEKRA en CLAAS.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie