10 tips om meer uit Google Spreadsheets te halen
Google Spreadsheets biedt meer dan alleen eenvoudige tabellen. Of je nu data analyseert, budgetten beheert of projectplanningen maakt: deze tien tips helpen je efficiënter werken.
1. Voeg afbeeldingen in met de =IMAGE-formule
Gebruik de functie =IMAGE("url") om een afbeelding direct uit een URL te laden. Dat scheelt tijd en houdt je spreadsheet overzichtelijk. Typ de formule, zet de url van het plaatje tussen de aanhalingtekens en voilà.
2. Bespaar tijd met ingebouwde templates
Via ‘Bestand > Nieuw’ heb je toegang tot een scala aan templates, van planningen tot budgetoverzichten. Klik op ‘Meer’ om de volledige galerij te bekijken.
3. Bestanden downloaden voor offline gebruik
Sla spreadsheets op je harddisk op via ‘Bestand > Downloaden’ in het gewenste formaat. Ideaal voor offline toegang of archivering.
4. Overzicht van sneltoetsen
Toegang tot het volledige sneltoetsenoverzicht? Druk op Ctrl + / (Windows) of Cmd + / (Mac) en ontdek direct alle beschikbare shortcuts.
5. Focusmodus met full screen
Verhoog je focus door in de menubalk ‘Beeld > Volledig scherm’ te selecteren. Alles behalve je spreadsheet verdwijnt tijdelijk van je scherm. Klaar met je spreadsheet? Druk weer op 'esc' om full screen te sluiten
6. Maak gebruik van Conditional Formatting
Voor visuele feedback op je data gebruik je ‘Voorwaardelijke opmaak’. Klik met rechts op een cel, kies ‘Voorwaardelijke opmaak’ en stel regels en kleuren in.
7. Valutaconversies instellen
Gebruik de knop ‘123’ in de werkbalk en kies via ‘Meer formats’ en ‘Meer valuta’ de juiste munteenheid – handig bij internationale spreadsheets.
8. Analyseer sneller met de Explore-tab
De ‘Verkennen’-functie onderin je scherm doet automatisch suggesties voor grafieken en inzichten op basis van je data. De app licht interessante data uit en stelt automatisch relevante tabellen of grafieken voor gebaseerd op de context en structuur van de data. Als de app denkt een correlatie of trend te hebben gevonden, dan beschrijft het de bevindingen onderaan de diagram.
9. Gegevens verzamelen via Google Forms
Gebruik Google Forms om enquêtes of feedbackformulieren te maken. De antwoorden worden automatisch in je gekoppelde Sheet geladen.
10. RSS-feeds importeren met =IMPORTFEED
Gebruik =IMPORTFEED("url", "items title", TRUE, 50) om automatisch de nieuwste RSS-berichten te laden in je spreadsheet. Praktisch voor contentplanning of monitoring. In plaats van de titel kun je ook de url of datum van de blogs laten zien, door "items title" te veranderen in bijvoorbeeld
Meer doen, minder moeite met deze Google Spreadsheets tips
Door slim gebruik te maken van functies in Google Spreadsheets bespaar je tijd én verhoog je de nauwkeurigheid van je werk. Experimenteer met de tips hierboven en ontdek welke het meest opleveren voor jouw workflow.