4 redenen waarom China de goedkoopste zonnepanelen ter wereld maakt
Het antwoord is niet valse concurrentie en goedkope arbeid

4 redenen waarom China de goedkoopste zonnepanelen ter wereld maakt

Redactie WINMAG Pro
Hoe krijgen de Chinezen het voor elkaar zo goedkoop zonnepanelen te maken?

Wij denken aan 4 redenen. Eerst leggen we uit waardoor het NIET komt.

Valse concurrentie door hulp Chinese overheid

Veel producenten vragen zich af hoe de Chinezen zo'n lagen prijg voor elkaar hebben gekregen. Veel concurrenten wezen al snel met een wijzend vingertje naar de Chinese overheid. Die zou de fabrieken in zoverre subsidiëren dat ze de panelen met een verlies zouden verkopen.

Een truck die in het verre Oosten wel vaker wordt uitgehaald om de concurrentie te slopen.

Toch lijkt dat niet het geval. De vijf grootste zonnepaneelproducten uit China hebben namelijk allemaal een notering aan de Amerikaanse beurs. Ze maken allemaal winst.

Nee, het is ook niet door goedkope arbeid

Dan zal het vast komen door de extreem lage lonen in China. Ook dat is niet waar. Toegegeven, vergeleken met Nederland verdienen Chinezen een schijntje. Tegelijkertijd zijn  de lonen daar de afgelopen jaren fors gestegen. Als het puur aan de arbeid ligt is het inmiddels goedkoper om zonnepanelen in Mexico te maken, dan in China.

Ook dat kan het dus niet zijn.

Reden 1: goedkoop geld

Wat wel helpt is de enorme pot met geld waar de Chinese banken opzitten. Tot een paar jaar geleden was het Chinese banken en investeerders verboden om hun geld massaal in het buitenland te beleggen. Aangezien er veel meer werd verdiend dan uitgegeven, bleef er dus heel veel geld over dat de banken graag binnenlands wilden beleggen.

Een fabriek in zonnepanelen is dan een ideale uitkomst. Het resultaat is dat entrepreneurs in China heel veel goedkoop geld konden lenen om ineens enorme fabrieken uit de grond te stampen. Aan de andere kant maakt dat China niet uniek. Overal ter wereld is hier veel geld voor beschikbaar. Toch heeft dit impact, en noemen we het als reden nummer 1.

Reden 2: combinatie wet van de remmende voorsprong en schaalgrootte

Het verhaal achter het wonder van de goedkope zonnepanelen heeft alles te maken met de wet van de remmende voorsprong.

Toen de Chinezen begonnen het bouwen van hun fabrieken was de technologie voor zonnepanelen al vrijwel helemaal ontwikkeld.

Ze konden dus direct gaan beginnen met produceren.

In veel andere landen werd dit op een kleine schaal gedaan in relatief kleine fabrieken. In China werd voor het eerst een lopende band productie voor zonnepanelen opgezet. Door de enorme schaalgrootte kan er natuurlijk veel meer worden geproduceerd, waardoor de kosten automatisch ook behoorlijk omlaag kunnen.

Reden 3: logistiek

Volgens Gener Miao, vice-president van het Chinese Jinko Solar, is dat niet de enige reden voor het goedkope Chinese zonnepaneel.

‘We bouwen zonnepaneelfabrieken over de hele wereld,’ legt hij uit.

‘Maar alleen in China liggen ook alle fabrieken van de toeleveranciers direct om de hoek. Als we bepaalde componenten nodig hebben voor onze panelen, dan bellen we de fabriek en staat er binnen een uur een vrachtwagen bij ons voor de deur. Op die manier kunnen we enorm efficiënt produceren.’

Reden 4: de wet van Swanson

Maar weinig mensen kennen de ‘wet van Swanson’.

Hij stelde dat voor iedere verdubbeling van de productie, de prijs 20 procent lager zou worden.

In het geval van China is dat zeker het geval. In 2009, net voordat China met haar productie begon, kostte een zonnepaneel nog 2,60 dollar per watt. In 2013 was dat gedaald tot slechts 80 cent per watt en in 2017 tot 40 cent per watt. Daarmee zijn zonnepanelen in acht jaar tijd 6,5 keer goedkoper geworden. Snoeiharde logica dus.

Conclusie

Alles bij elkaar opgeteld leidt dit tot een bizarre conclusie. Als de wereld de doelstellingen van het klimaatverdrag van Parijs al gaat halen, dat komt dat mede door de enorme productiedrang van de ooit zo vervuilende Chinezen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie