4G als redundantie voor kabel en glasvezel

4G als redundantie voor glasvezel

Jeroen van Onselen
We kennen in Nederland Reggefiber en Caiw glasvezel. Maar wat als die kaduuk is? Dan heb je een tweede plan nodig.

We zijn in Nederland behoorlijk verwend met glasvezel. En toch.... wat doe je als zelfs de glasvezel het begeeft? ISP Pocos denkt het te weten.

Verschillende type redundantie glasvezel

De meeste gebruikelijke oplossing die Pocos al geruime tijd levert, is een zakelijke verbinding via glasvezel in combinatie met een VDSL2-verbinding. 'Of,' vult Stepah Homan van Pocos aan: 'als bedrijven enorm afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van hun online dienstverlening, dan kunnen er op klantlocatie twee routers worden aangesloten op twee aparte zakelijke glasvezelverbindingen in combinatie met het border gateway protocol. Dat is het routing protocol wat ook op internet gebruikt wordt en sub-second failover kan bewerkstelligen. Om graafschade helemaal uit te sluiten, kan een glasvezel worden gecombineerd met een Tele2-radioverbinding als back-up.'

4G fallback-dienst

Speciaal voor gebieden waar geen (betaalbaar) alternatief voor de zakelijke glasvezel is, heeft Pocos nu de 4G fallback-dienst ontwikkeld. Een back-updienst op basis van 4G technologie, bestaande uit een managed 4G router met simkaart inclusief databundel. De back-upverbinding wordt aangeboden naast de hoogwaardige zakelijke glasvezelverbindingen via KPN (WEAS), Eurofiber, Tele2 en VodafoneZiggo als hoofdverbinding. Bij een storing wordt de 4G fallback dienst automatisch actief en kan er gewoon verder gewerkt worden. Zodra de storing is opgelost neemt de hoofdverbinding het automatisch weer over.  

Storingen glasvezel en kabels

Door het massale gebruik van clouddiensten is er tegenwoordig een sterke behoefte aan een stabiele internetverbinding. Maar wat als de internetverbinding uitvalt? Uit cijfers van het kadaster blijkt dat vorig jaar 33.383 graafschades gemeld zijn. Dat zijn per werkdag meer dan 185 beschadigde kabels en leidingen. Het is daarom niet overderven om te stellen dat redundante connectiviteit nodig is.

Zelfs, vooral, voor glasvezel.

Routers met redundantie

Voor bedrijven en consumenten die niet bij Pocos zitten is het goed om te weten dat steeds meer fabrikanten routers aanbieden die 4G LTE als redundantie aanbieden op bijvoorbeeld VDSL2 of internet via de tv-kabel. Op die manier ben je als consument altijd verzekerd van een goedwerkende internetverbinding.

Blijf je nog even?

We hebben je nog veel meer te bieden.

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroen van Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jeroen