5G-aanbieden? Hier moeten bedrijven aan voldoen

Jonas Bloemen
Het ministerie van Economische zaken en Klimaat heeft telecombedrijven laten weten waar ze aan moeten voldoen wanneer ze 5G willen gaan aanbieden.

LEES OOK: Apple Pay beschikbaar in Nederland

De eisen die het ministerie stelt gaan voornamelijk over de snelheid van de 5G. Daarnaast moet het netwerk in 98% van het land beschikbaar zijn. Werk aan de winkel dus voor de telecombedrijven op de Nederlandse markt. De afgelopen tijd bogen zij zich over de aanleg van 5G in Nederland, maar werd het door het ministerie de wacht toegezegd. Nu hetzelfde ministerie met haar eisen naar buiten is getreden kunnen de aanbieders los gaan. 

5G aanbieden

Een bedrijf wat 5G wil aanbieden moet overigens ook een minimumsnelheid kunnen garanderen. De verwachting is dat voor het einde van het jaar het eerste 5G-netwerk wordt geveild. Bekend is dat er minimaal drie partijen daaraan deel zullen nemen. KPN, T-Mobile/Tele2 en VodafoneZiggo   worden veelvuldig genoemd, maar een bevestiging is vooralsnog uitgebleven. 

Nu er eisen bekend zijn zal de concurrentiestrijd rondom de eerste 5G-frequentie snel toenemen. De telecombedrijven willen er allemaal met het eerste 5G-netwerk vandoor gaan. Eind dit jaar wordt deze frequentie geveild. Frequenties van 700, 1400 en 2100 Megahertz gaan dan de veilig op.