5G en Wi-Fi 6: samen voor een nieuw, verbonden tijdperk

Jordi Smit
Bedrijven zijn naarstig op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Innovaties op het gebied van mobiliteit, snelheid en bandbreedtecapaciteit horen bij deze doelstelling. Lang hoeven zij niet te wachten: technologische vernieuwingen gaan in een sneltreinvaart en uitvindingen zijn aan de orde van de dag.

Wi-Fi 6 en 5G zijn voorbeelden van vernieuwingen die ons verder brengen. In oogopslag concurreren de twee netwerkontwikkelingen met elkaar. De waarheid is anders.

Waar het afgelopen jaar vooral veel te horen was over 5G en alles wat je hiermee kan, is Wi-Fi 6 in de praktijk vaak relevanter om door te nemen. Het wat onbekendere Wi-Fi 6 heeft een enorm potentieel om snel een relevante impact te hebben op de meest gebruikte vormen van draadloze connectiviteit, anders dan 5G in zich heeft. Toch is

het niet altijd nodig beide oplossingen naast elkaar te positioneren.

Wi-Fi 6 en 5G geven ons, zonder beide zaken met elkaar te vergelijken, nieuwe mogelijkheden. Zo biedt Wi-Fi 6 hogere snelheden en lagere latentie, terwijl 5G de snelheid en capaciteit van draadloze netwerken vergroten. Beide technologieën verbinden, maar verschillen fundamenteel. Hoe verenig je de ontwikkelingen met elkaar?

Toepasbaarheid

De technologieën zijn gecreëerd en zullen samenwerken om verschillende zaken te ondersteunen, zoals toekomstige, bedrijfskritieke IoT-apparaten binnen (onder andere) de gezondheidszorg, energiemarkt, AR en VR en devices voor thuis. 5G kan toegepast worden in gebieden die niet of lastig door een Wi-Fi 6 netwerk gedekt worden. Bijvoorbeeld IoT-apparaten die zich buiten bevinden en bewegen, mogelijk te ver verwijderd van een mesh of AP en dus afhankelijk van 5G.

Met meer verbonden apparaten zal meer netwerkverkeer naar de rand worden geduwd en zullen dienstverleners nieuwe niveaus van schaal en automatisering nodig hebben.

De uitrol van 5G betekent ook een groter aanvalsoppervlak en geheel nieuwe veiligheidsbehoeften. Netwerkbedrijven kunnen risico's mitigeren met beveiligingsarchitectuur en op veilige wijze netwerken, clouds, gebruikers en applicaties met elkaar verbinden. Zij kunnen gebruikers en bedrijven helpen te zorgen dat hun kantoor of huis klaar is voor Wi-Fi 6 en 5G door diensten aan te bieden voor de implementatie en optimalisatie hiervan.

Naadloze overschakeling

Overschakelen tussen beide ontwikkelingen kan naadloos. Zo kan je buiten van 5G genieten en vervolgens een hotel binnenwandelen, waarna je toestel automatisch overschakelt naar het Wi-Fi 6 netwerk, zonder dat je daarvoor zelf moet inloggen. Precies hetzelfde als vandaag de dag gebeurt, maar dan sneller en betrouwbaarder, zowel binnen als buiten. De open API’s die zoiets toelaten zijn door iedereen benaderbaar, zodat dergelijke functionaliteiten prima als dienst verleend kunnen worden. Klinkt als een ideaalplaatje - is het ook, maar de toekomst is nu eenmaal hier.


Wi-Fi 6

Wi-Fi 6 is de nieuwste iteratie en zesde generatie van Wi-Fi. De nieuwe standaard is ook wel bekend als 802.11ax. Enkele van de mogelijkheden omvatten het bieden van verhoogde snelheid, lagere latentie en meer apparaatdichtheid. Wi-Fi 6 snelheden hebben het potentieel 10 Gbps te bereiken, wat 40 procent sneller is dan Wi-Fi 5. Wi-Fi 6 is ook de keuze voor bedrijfsnetwerken, omdat het eenvoudig te gebruiken, te onderhouden en te schalen is. Een verbeterd beheer van meerdere verbonden devices maakt de nieuwe standaard de juiste keuze voor verbinding in arena’s, stadions, congrescentra en horecagelegenheden. Nieuwe Wi-Fi 6 apparaten kunnen nog steeds communiceren met toegangspunten die oudere versies van Wi-Fi gebruiken, dus voorheen geïnstalleerde access points (AP) kunnen nog altijd worden gebruikt.

NETGEAR

NETGEAR, fabrikant van netwerkapparatuur voor zowel professionele als thuisnetwerken, bracht dit jaar zijn nieuwe hardware uit. De nieuwe routers, de Nighthawk AX8 en AX 12, ondersteunen de nieuwe 802.11ax (oftewel: Wi-Fi 6) standaard. Deze moderne Wi-Fi standaard heeft, in vergelijking met voorgangers, viermaal zoveel gegevenscapaciteit voor het groeiende thuisnetwerk van vandaag en morgen. AX Wi-Fi is door NETGEAR gelanceerd om maximaal vier keer meer gegevenscapaciteit te leveren dan voorgaande standaarden. Bovendien beschikt het systeem over geavanceerde technologieën: enkele voorbeelden hiervoor zijn OFDMA, MUMIMO, 160 MHz kanaalondersteuning en 1024 QAM, om de efficiëntie van het netwerk te verbeteren.

Huawei

Op de conferentie en expo 5G World Summit 2019 in London werd half juni bekendgemaakt dat Huawei de prijs heeft gewonnen voor de ‘Best 5G Core Network Technology’. De Chinese telefoonmaker wil ook in Nederland de aanleg van een 5G-netwerk doorzetten.

Met de 5G-technologie van Huawei probeert de fabrikant nieuwe applicaties en businessmodellen in te stellen. De vernieuwde technologie biedt gedifferentieerde en deterministische netwerkmogelijkheden. Ma Liang, directeur van een toonaangevende Huawei-netwerkafdeling, vertelt: ‘We zijn vereerd om deze award te mogen winnen. Huawei heeft continu geïnvesteerd op het gebied van Research & Development voor het 5G-kernnetwerk. Wij werken samen met transporteurs en industriepartners om constant nieuwe 5G applicaties te ontwerpen.‘

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi