5G-protesteerders piesen naast het potje: masten van veiligheidsdiensten verwoest

Max Mostert
Dinsdag 7 april publiceerden we een artikel over de samenzweringstheorieën rondom corona en 5G. Ook schreven we over meerdere brandstichtingen bij 5G-zendmasten. Nu nemen we de maatschappelijke gevolgen van deze bizarre trend onder de loep. Wat blijkt? De meeste verwoeste masten hebben helemaal niets met 5G te maken.
Bron: 7 april, WINMAG Pro:‘Sommigen denken dat het 5G-netwerk een verband heeft met het coronavirus. De aangenomen correlatie duikt wereldwijd op social media op. Als gevolg worden er 5G-zendmasten verwoest. Dat laatste gebeurde vorige week in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Een deel van de masten in Birmingham, Liverpool en Belfast zijn afgebrand. 

Ook waren er in Nederland meldingen van schade bij zendmasten. Zo ontstond op er op vrijdag 3 april een mysterieuze brand bij een KPN-zendmast. Deze zendmast is diezelfde middag nog vervangen met nieuwe Huawei-apparatuur. In beide gevallen is het nog niet duidelijk of het om brandstichting gaat. Wél duidelijk is dat beide acties veel positieve, enthousiaste reacties opwekten in Facebook-groepen tegen 5G.’ 

Deze brandstichtingen kosten veel geld. De directe schade loopt in de tonnen op. Dat schat Monet, de belangenclub die namens telecomproviders spreekt. 

Protesteerders belemmeren veiligheidsdiensten

In Nederland zijn er totaal 14 brandstichting geweest. Hierbij zijn er twee keer C2000-masten getroffen. Dit is een groot probleem voor de veiligheid. Politie, brandweer en ambulancediensten gebruiken C2000-masten om onderling te communiceren. Schade aan een C2000-mast belemmert de alarmdiensten in hun werk. 

Het feit dat C2000-masten vrijwel niets met 5G te maken hebben, onderstreept de misinformatie onder protesteerders.

De maatschappelijke schade die hierbij komt kijken kan nog veel hoger oplopen. Ook de de vitale infrastructuur loopt stuk. Monet: ‘Geen connectiviteit in deze tijden is levensgevaarlijk. Het is totaal onverantwoord.’

 

Nederland heeft helemaal geen 5G

‘Het gekke is dat er alleen maar 2G-, 3G-en 4G-zendmasten worden geraakt’, vertelt Toon Norp, een expert van het TNO. ‘Die hebben niets met 5G te maken’. 

Aanvallers denken doelgericht te werk te gaan, maar het 5G-netwerk - wat overigens nog helemaal niet in Nederland is aangelegd - komt er schadevrij vanaf. Wel worden al 5G-masten opgehangen. Die werken alleen nog niet, aangezien telecomproviders zich in een voorbereidende fase bevinden.