Samenzweringstheorieën rondom 5G-netwerken en het coronavirus

Max Mostert
Sommigen denken dat het 5G-netwerk een verband heeft met het coronavirus. De aangenomen correlatie duikt wereldwijd op social media op. Als gevolg worden er 5G-zendmasten verwoest.

Op in vuur

Dat laatste gebeurde vorige week in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Een deel van de masten in Birmingham, Liverpool en Belfast zijn afgebrand. Ook waren er in Nederland meldingen van schade bij zendmasten. Zo ontstond op er op vrijdag 3 april een mysterieuze brand bij een KPN-zendmast. Deze zendmast is diezelfde middag nog vervangen met nieuwe Huawei-apparatuur.

Ook was er op zondag 4 april brand in een elektriciteitskast van een zendmast. Deze zendmast staat in Liessel. In beide gevallen is het nog niet duidelijk of het om brandstichting gaat. Wél duidelijk is dat beide acties veel positieve, enthousiaste reacties opwekten in Facebook-groepen tegen 5G.

Samenzweringstheorieën

The Guardian schrijft: ‘De Britse overheid is op dit moment in gesprek met bedrijven om de valse samenzweringstheorieën te stoppen. Ook enkele beroemdheden zijn schuldig aan het verspreiden van nepnieuws. Dit soort socialmediaberichten worden actief verwijderd.’

Ook YouTube verwijderde duizenden video’s. Toont het een verband tussen het coronavirus en het 5G-netwerk, dan wordt het offline gehaald. Wel laat YouTube weten geen video’s te verwijderen die de gevaren van 5G benadrukken; het verband is een voorwaarde.