Alexa luistert je af

Geert van der Klugt
Zou je het toestaan wanneer een wildvreemde je thuis afluistert? Nee. Tegen beter weten in doen miljoenen gebruikers het toch: Alexa luistert mee.

Heb je twijfels, duik dan in het eigen archief. Via deze link krijg je toegang tot de gehele opnamegeschiedenis van jouw device. Alexa start opnames op onverwachtse momenten, bijvoorbeeld bij het verkeerd interpreteren van een cue. Deze opnamen worden opgeslagen voor AI-trainingsdoeleinden. 

Alexa

Alhoewel het makkelijk is om een smart device te ondermijnen -- wat maakt het archief uit, de tool is niet intelligent genoeg om data te misbruiken -- vertegenwoordigt Alexa en zijn schimmerige dataregistratie een trend. Des te meer appliances met elkaar in verbinding staan, des te gewichtiger persoonlijke data wordt. We leven in een tijd waarin data lukraak verzameld en gearchiveerd wordt, zonder de nodige regulatie en toezicht. 

LEES OOK: Project Owl ontwikkelt Wi-Fi netwerk voor slachtoffers van natuurrampen

'Afluisteren' heeft een discutabele definitie, wanneer je het aan Amazon (fabrikant van Alexa) vraagt. Vraag je het ons, dan staat de definitie in steen. Terwijl Alexa uitsluitend op hoort te nemen nadat een specifiek woord wordt geroepen, zoals 'Activeer', weten gebruikers dat Alexa niet veel nodig heeft om te activeren. Twee gelijksoortige klinkers kunnen voldoen. 

Data is handmatig te wissen via deze pagina, maar of het voldoende is? Wie zich bewust is van de opnamen, zit bovenop het nieuws. Wie daadwerkelijk tot wissen overgaat, hecht waarde aan privacy. Puntje bij paaltje blijven tientallen miljoenen gebruikers, gebruikers die niet aan deze criteria voldoen, weerbaar voor jarenlange afluistering.

Meer en meer verbonden home devices doen op -- het nut van een willekeurig device dat over twintig jaar in de schappen ligt is anno 2019 niet voorstelbaar, dit kan van alles zijn. Verbind deze device tegen die tijd met Alexa, besluit Amazon de jarenlange registratie te delen, dan zijn de gevolgen onvoorstelbaar.

Het is makkelijk om de gevaren rondom connectiviteit te negeren. Daar worden de gevaren echter niet minder van.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert