Project Owl ontwikkelt Wi-Fi netwerk voor slachtoffers van natuurrampen

Redactie WINMAG Pro
Project Owl, een kleinbedrijf dat door de 28-jarige Bryan Knouse wordt gestuurd vanuit een appartement in New York, ontwikkelde netwerknodes, ofwel DuckLinks, voor het faciliteren van een Wi-Fi netwerk na een natuurramp. Het netwerk stelt zowel slachtoffers als reddingsmedewerkers in staat om met elkaar in contact te komen - een eerste van zijn soort.

'Bij de ergste rampen staan chaos en misinformatie centraal', vertelt Bryan Knouse, CEO en medeoprichter van Project Owl tegen Bloomberg. 'Wil je de juiste middelen sneller op de plekken krijgen waar deze het meest nodig zijn, dan heb je informatie en analyse nodig.' DuckNodes, de vlot instel- en inzetbare netwerknodes, slagen daarin.

Project Owl

De vijf jonge professionals ontmoetten elkaar op verschillende hackathons. Afgelopen jaar sloeg het vijftal de handen ineen voor Call for Code; het team won van meer dan 2.500 inzendingen en ontving de hoofdprijs van $ 200.000, Project Owl was het resultaat. Samen vormen de DuckNodes (nodes die eerder naar badeendjes dan de traditionele netwerknode doen vermoeden) een 'clusterduck'-netwerk, welk kan drijven en enorm resistent is.

LEES OOK: Het mesh netwerk, de wifi-toekomst van de werkplek

Worden de nodes ingezet, dan kunnen reddingswerkers en slachtoffers hun telefoon gebruiken om te verbinden. In samenwerking met IBM werden in Puerto Rico meerdere 'clusterduck'-netwerken opgezet, ter verlichting na Hurricane Maria 2017. Verbonden devices komen op een portaal terecht vanaf waar berichten direct te versturen zijn naar reddingswerkers. De lijm van het netwerk is Papa Duck, een cloud-softwareservice waarop elk verbonden device wordt aangesloten. Papa Duck biedt een beheerdersweergave, vanaf waar de locatie van elke verbinding te tracken is. 

Geen overbodige luxe, want sinds 2000 zijn meer dan 2,5 biljoen mensen direct getroffen door natuurrampen. Project Owl streeft naar het vergroten van de actieradius. De start-up hoopt op een dag meer dan 100 vierkante meter te kunnen dekken, waardoor ook slachtoffers van de grootste natuurrampen te redden zijn.

Bron beeld: IBM

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie