Het mesh netwerk, de wifi-toekomst van de werkplek

Geert van der Klugt
Weinig toonaangevende routerfabrikanten vallen buiten de boot. De router anno 2019 is draadloos, het mesh netwerk de nieuwe norm. Synology, NETGEAR, Zyxel: legio aan mesh routers doemen op en de technologie waarop deze relatief moderne netwerkdevices rusten heeft een verrassend spannende oorsprong.

Om te beginnen: een definitie. Meshnet, kort voor het mesh netwerk, doelt samengevat op een netwerk van meerdere noden, welk onafhankelijk, met een vlakke structuur, data van één punt naar het andere punt brengen. De noden in het meshnet dat vandaag de dag op de werkvloer te vinden is bestaan uit modems, bridges en switches.

Mesh netwerk

Data wordt onafhankelijk en dynamisch verwerkt, wat installatielast en overhead planning kan verminderen. Daarentegen zijn meshnet devices van verschillende fabrikanten vaak niet compatibel in eenzelfde netwerk, omdat netwerkstandaarden minder veelvoorkomend zijn dan bij traditionele typologieën als het sternetwerk. Voor netwerkbeheerders biedt het meshnet enerzijds de draadloze gebruiksvoordelen en verminderde installatielast. Anderzijds ben je overgelaten aan afname bij een enkele leverancier. Gelukkig biedt menig fabrikant een meerzijdige oplossing voor zowel de aanleg als het beheer van een meshnet, waardoor je in de praktijk niet vaak overgelaten bent aan verschillende devices en tools.

LEES OOK: NETGEAR Orbi Voice: integratie in optima forma

De voordelen en obstakels zijn duidelijk. De verrassende oorsprong niet. Een vroege variant van het mesh netwerk kwam tot stand in 1999, toen packet radio’s gebruikt werden om de vulkanische eilanden van Hawaii te verbinden. Twee jaar eerder ontwikkelde het Pentagon de eerste mesh-netwerkbeheertool, gebruikt om verschillende radiofuncties centraal aan te sturen. Met verloop van tijd werd is de netwerktopologie herkend als optimale wijze voor het centrale beheer van voorheen alleenstaande kanalen. Voorbeeldig is het meshnetwerk dat in 2006 gebruikt werd om een Engels festival op locatie uit te zenden op televisie, radio en het internet.

De toekomst van het mesh netwerk is zonnig. Zowel zakelijke als particuliere populariteit groeit. Uiteindelijk baat de eindgebruiker, want de voordelen zijn legio.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert