AltStore download: alternatief voor Apple Store, geheel zonder jailbreak

Sterre Hartjes
Apple heeft strenge regels over wat wel en wat niet gepubliceerd wordt in de App Store. Nu is er een AltStore download beschikbaar waarmee je – zonder te hoeven jailbreaken – een App Store-alternatief tot je beschikking hebt.

Wat is de AltStore?

AltStore is een app die te vinden is in de iOS App Store. Met de app kan je software buiten de App Store om downloaden. Voorheen was dit alleen mogelijk door de telefoon te jailbreaken. AltStore gebruikt dezelfde specificaties die Apple gebruikt om apps te testen op echte apparaten. AltStore laat de telefoon denken dat de apps die gedownload worden gemaakt zijn door jou zelf. Op deze manier kan Apple de app niet verwijderen, tenzij ze iets veranderen in het systeem bij een nieuwe update.

LEES OOK: iOS 13.1 download introduceert nieuwe AirDrop- en Apple Maps-mogelijkheid

Apps die zelf zijn gemaakt zouden geïnstalleerd moeten worden via Xcode. AltStore heeft een manier op gevonden om dit te vermijden. AltStore zal eerst geïnstalleerd moeten worden op een Mac of Windows desktop. Daarna kan je via de desktopversie de app overzetten naar iPhone of iPad. De desktopversie moet op de achtergrond blijven draaien, op hetzelfde netwerk als de iPhone of iPad.

AltStore downloaden

Download AltServer op de computer en zorg dat je iPhone of iPad met behulp van USB aangesloten is aan de computer. Met AltServer kan de app via het menu geïnstalleerd worden op de iPhone of iPad. De app vraagt vervolgens om je Apple ID-gegevens. Dit wordt gevraagd zodat er een Apple Developer Certificate aangemaakt kan worden. Wil je liever geen gegevens delen, maak dan een aparte Apple ID aan.

De AltStore app staat nu op je iPhone of iPad. Bij het eerste gebruik van de app kan het zo zijn dat hij nog geautoriseerd moet worden via de telefooninstellingen. Voordat er apps worden gedownload via de AltStore, moeten er via de appinstellingen dezelfde gegevens worden ingevoerd als de gegevems die je hebt ingevoerd op de desktopversie.

Tot nu toe staat er nog maar één beschikbare app in de AltStore. Volgens Testut zullen er meer apps volgen na de officiële release op 28 september. Hopelijk zijn dat er voldoende om van AltStore een ware App Store-concurrent te maken.