Android versus iOS: wat is veiliger?

Redactie WINMAG Pro
Wil je weten of de software van Android of iOS veiliger is? In deze blogpost vind je hier meer informatie over. Het beschermen van privacy gegevens van smartphone gebruikers wordt namelijk een steeds belangrijker onderwerp. Dankzij de technologische ontwikkelingen zijn cybercriminelen momenteel aan een flinke opmars bezig.

Android versus iOS: wat is veiliger?

Als het draait om smartphones dan zijn Android en iOS van Apple op dit moment nog altijd de twee grootmachten. Het grootste verschil tussen deze twee besturingssystemen is het feit dat Android een open-source systeem is en iOS niet.

Dit betekent dat de broncode van Android openbaar is gemaakt voor ontwikkelaars. Op deze manier kunnen zij hun eigen aangepaste besturingssysteem maken. Daarom zijn Android-smartphones doorgaans makkelijker te 'rooten'.

Daarnaast zorgt dit ervoor dat eventuele beperkingen binnen het besturingssysteem verwijderd kunnen worden waardoor niet-geautoriseerde programma's geïnstalleerd kunnen worden. Hierdoor bestaat er een grotere kans op zwakke plekken binnen de broncode van de smartphone.

Deze kans wordt natuurlijk steeds groter, wanneer er meer Android-gebruikers bijkomen. Op het moment dat er iets mis gaat, zullen dus ook meer gebruikers hier last van hebben. Dit vormt een wereldwijd probleem, omdat hackers en cybercriminelen deze zwakke plekken juist benutten om hun duistere activiteiten uit te voeren.

Verschillende software kenmerken

Wanneer de meest belangrijke kenmerken van de software vergeleken worden met elkaar, dan ontstaan er duidelijke verschillen op het gebied van veiligheid. De iOS software van Apple ziet er onder de streep een stuk veiliger uit dan Android. De gebruikers van een Android-smartphone kunnen namelijk op eigen houtje gaan sleutelen aan het besturingssysteem.

Daarnaast veranderen sommige fabrikanten ook gewoon de software en zorgt het stijgende aantal Android-gebruikers ervoor dat hackers meestal de voorkeur geven aan het aanvallen van Android-smartphones. Dit betekent overigens niet direct dat iOS volledig bestand is tegen elke vorm van cybercriminaliteit. Zowel iOS- als Android-gebruikers zullen dus ook alert moeten blijven op mogelijke aanvallen. Een VPN-netwerk kan overigens beide gebruikers helpen, test deze gratis VPN en beveilig je privacygegevens vandaag nog!

Betreft de beveiligingsupdates brengt Android elk maand een nieuwe software-update uit. Deze maandelijkse updates zorgen ervoor dat alle Android-gebruikers hun smartphone regelmatig bij moeten werken. De software-update kan natuurlijk ook gewoon genegeerd worden.

Echter kan dit ervoor zorgen dat de veiligheid rondom het apparaat nog kwetsbaarder wordt voor allerlei soorten cyberaanvallen. Eigenaren van het iOS besturingssysteem kunnen deze software-updates niet negeren, waardoor zij genoodzaakt zijn om de update uit te voeren.

Wat is de meest veilige oplossing?

De beste oplossing om de veiligheid van zowel Android- als iOS-gebruikers te garanderen is nog altijd door gebruik te maken van een VPN-netwerk. Wil je weten hoe dit precies werkt? Test dan deze gratis VPN en ontdek het zelf! Zo’n VPN-netwerk is namelijk de meest effectieve manier om je smartphone binnen no-time een stuk veiliger te maken.

Dankzij een veilige internetverbinding kun je namelijk zorgeloos je persoonlijke bankgegevens en andere privégegevens gebruiken, terwijl je bijvoorbeeld een onbeveiligde Wi-Fi hotspot op het vliegveld gebruikt.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie