Automobilisten ontevreden over bescherming voertuigdata

Jordi Smit
Het overgrote deel van de automobilisten blijkt niet tevreden over de bescherming van voertuigdata. Maar liefst 84 procent van de ondervraagden wil dat deze data wordt beschermd middels privacyregels, zo meldt de ANWB.

Gebruikte voertuigdata

Auto's zijn een bron van (technische) informatie, onder meer doordat nieuwe auto's steeds vaker zijn voorzien van internet (connected cars). Fabrikanten kunnen daar van alles uit afleiden over het rijgedrag, vaak zonder dat de autobezitter het weet. Ook garages gebruiken de voertuigdata, bijvoorbeeld om de autobezitter een herinnering te sturen voor een onderhoudsbeurt.

LEES OOK: Beveiligingscamera: nooit 100% veilig

Bereid voertuigdata te delen

De respondenten zijn wel bereid sommige voertuigdata te delen, bijvoorbeeld over hun locatie in geval van pech, maar willen wel zelf beslissen met wie ze die delen. Ze zijn bezorgd over hackaanvallen en commercieel gebruik van hun gegevens. De ANWB is over de bescherming van autodata in gesprek met partijen in Den Haag en in het Europees Parlement.

Peiling ANWB

De peiling is een vervolg op een eerder onderzoek naar databescherming van de ANWB samen met haar Europese zusterclubs. Zij komen op voor de belangen van de leden op het gebied van databescherming.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi