Voor het onderzoek zijn 1000 senior IT-managers ondervraagd

Bedrijven vergeten cyberbeveiliging bij digitale transformatie

Marc Boersma
Onderzoek van Cognizant onder 1000 senior IT-managers laat zien dat bedrijven in het proces van digitale transformatie de cyberveiligheid over het hoofd zien.

Voor het onderzoek Center for the Future of Work, Securing the Digital Future ondervroeg Cognizant wereldwijd 1000 senior IT-managers. Slechts 9 procent heeft op bestuursniveau werk gemaakt van cyberveiligheid. Deze IT-managers zijn zich echter wel bewust van de cybergevaren die dagelijks op de organisatie afkomen. 

Hoger management

Van het hoger management wordt zestig procent met meer cyberdreigingen geconfronteerd dan ze aankunnen. Van deze groep geeft weer zestig procent aan dat het komt door een tekort aan tools om cyberdreigingen het hoofd te bieden. Iets minder dan een derde (31%) zegt de cyberbeveiligingsstrategie maar eens per jaar te vernieuwen. In het proces van digitale transformatie zien bedrijven de cyberveiligheid dus volledig over het hoofd.  

Uit het onderzoek blijkt dat cyberdreigingen uit verschillende hoeken komen. Het gaat hierbij niet alleen om technologie, maar ook het ontwerp en de uitvoering van bedrijfsprocessen spelen hierbij een rol. Aan de respondenten van het onderzoek is gevraagd naar de grootste risico’s op het gebied van cyberveiligheid. Respondenten noemen de migratie naar de cloud (74%), social media (66%) en onzorgvuldige medewerkers (64%) als grootste risicofactoren voor bedrijven.

Vier tips voor een betere cybersecuritystrategie 

Uit de studie van Cognizant volgen vier belangrijke tips die bedrijven kunnen toepassen om hun cybersecuritystrategie te verbeteren: neem de leiding, ontwikkel, automatiseer en wees voorbereid. Met de inachtneming van deze tips kunnen bedrijven hun digitale processen toekomstbestendig maken en cyberaanvallen beter afwenden.  

Neem de leiding

Volgens het onderzoek moet er sprake zijn van een top-down leiderschap. Het management moet de technologieën en processen begrijpen en weten hoe ze werken. Cybersecurity moet een bestuursvraagstuk en tegelijkertijd een kernwaarde in elke organisatie zijn. Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen is de aanstelling van een of meer personen die de functie van CISO (Chief Information Security Officer) vervullen.

Ontwikkel

Organisaties moeten in staat zijn om hun cybersecuritystrategieën voortdurend bij te sturen zodat ze altijd klaar zijn om de strijd aan te gaan met cyberdreigingen. De afdelingen die zich bezighouden met cybersecurity moeten tijd en geld vrijmaken voor onderzoek en ontwikkeling.

Automatiseer

Kunstmatige intelligentie kan worden ingezet in de strijd tegen cyberterreur. Wereldwijd is een tekort aan experts op het gebied van cyberbeveiliging en via intelligente automatisering kunnen bedrijven zich beter wapenen tegen dreigingen van buitenaf. Kunstmatige intelligentie kan een organisatie nooit volledig tegen cyberterreur beschermen, maar het vermindert wel de tekorten in specifieke beveiligingsfuncties.

Wees voorbereid

Het digitale landschap verandert razendsnel. Voortdurend doen nieuwe technieken hun intrede, denk aan blockchain en quantumcomputing. Het is belangrijk om als organisatie optimaal voorbereid te zijn op alle nieuwe technologische ontwikkelingen. Het is van fundamenteel belang om met een kritisch en oplettend oog naar de toekomst te kijken om zo optimaal mogelijk voorbereid te zijn op toekomstige cyberdreigingen.

afbeelding van Marc Boersma
Door: MarcBoersma

MarcBoersma | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanMarc