Bescherm jezelf: 5 tips tegen hackers

Redactie WINMAG Pro

Veiligheid boven alles, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. En omdat dit niet alleen grote bedrijven aangaat, maar ook startups en particulieren, geven wij vijf tips waarmee je gemakkelijk jouw digitale veiligheid verhoogd.

Om de cybersecurity te vergroten zijn er een hoop open deuren die makkelijk ingetrapt kunnen worden. Natuurlijk bestaat er geen Nigeriaanse prins die je tien miljoen wil geven en natuurlijk moet je geen laptop met gevoelige informatie te koop aanbieden op Marktplaats. Maar de ervaren hacker kan alsnog op veel manieren bij je gegevens. Hier zijn vijf tips om de risico's te verkleinen.

1. Gebruik 2FA

Two factor authentication is precies hoe het klinkt. Naast het gebruik van een inlognaam en wachtwoord moeten gebruikers nog op een andere manier bevestigen dat zij het zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een sms'je, een smart-card of een vingerafdruk. Hierdoor verklein je de kans dat iemand bij je gevoelige informatie kan als ze 'toevallig' aan je inloggegevens komen.

2. Gebruik een password manager

Mocht iemand op één of andere manier je inloggegevens hebben bemachtigd, zorg er dan voor dat hij niet in al je accounts kan. Gebruik een password-manager die ervoor zorgt dat al jouw accounts verschillende, unieke en zeer lange wachtwoorden krijgen. Hierdoor hoef je maar één wachtwoord te onthouden en kan je vervolgens veilig bij al je gegevens.

3. Een beller is sneller. En veiliger

Als je gevoelige informatie moet delen, pak dan als het even kan de telefoon. Ook als je van iemand een mailtje krijgt met de vraag wat een inlogcode is, vertel dit dan alleen over een telefoon (uiteraard denk je na over aan wie je de code geeft). Zo beperk je de kans op phising en verklein je het gevaar als iemand in je e-mail komt.

4. Gebruik encryptie

Als het niet mogelijk is om informatie te delen via een telefoongesprek, zorg er dan voor dat al je informatie beveiligd is met een encryptie. Hierdoor wordt de informatie alleen zichtbaar voor personen met de 'sleutel' en kan niemand bij jouw gegevens. Ook niet als de server wordt gehackt of iemand een compleet ingelogde laptop 'vindt'.

5. Say bye-bye to free wifi

Veel koffietentjes bieden gratis wifi aan en met het nieuwe werken is het natuurlijk zeer uitnodigend om af en toe te werken in een lekker cafétje. Pas op als je dit doet. Hackers kunnen zeer gemakkelijk een gevaarlijke wifi-hotspot maken waarmee ze alle inloggegevens die daarop verstuurd worden kunnen opslaan. Zo kunnen ze zonder er veel moeite voor te doen bij alle gevoelige data die jij online opzoekt. Gebruik liever de verbinding van je telefoon of gebruik een encryptieplatform.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie