AI verandert het werk overal en voor iedereen

Bijna niemand bang voor baanverlies door robotisering of AI

Jeroen van Onselen
Je baan verliezen door robotisering? Bijna niemand die daar bang voor is.

Zie je het voor je? Je zoekt op internet de vacaturebanken af naar een nieuwe baan. Je wordt uitgenodigd voor een sollicitatie. Je hebt geluk, je krijgt de functie en de baan past helemaal bij jou. En het is nog een baan in de buurt ook.

Niets aan de hand, toch? O ja, wel eens aan robotisering gedacht? Uit onderstaand onderzoek van Indeed blijkt dat de helft van alle werknemers mogelijkheden ziet om zijn of haar werk efficiënter uit te laten voeren.

Niet bang voor baanverlies

Toch heeft ongeveer zes op de tien Nederlandse werknemers heeft geen angst voor baanverlies als gevolg van artificial intelligence (AI) en robotisering. De respondenten in het onderzoek van Indeed zien verandering als heel waarschijnlijk, maar tegelijkertijd maakt 33% zich wel zorgen over de eigen baan.

Baanverlies door robotisering in het kort

 • 54,2% van de respondenten is van mening dat zijn of haar werk efficiënter kan worden uitgevoerd
 • 41,9% geeft aan dat taken sneller worden volbracht door robotisering
 • 83,3% van de respondenten vindt dat je niet zonder menselijk handelen kan in veel sectoren

Aantal AI-vacatures stijgt extreem

AI-gerelateerde banen nemen de afgelopen jaren een vlucht: sinds 2016 is in Nederland het aantal AI-gerelateerde vacatures op Indeed met 207% gestegen. De interesse van werkzoekenden, dat wil zeggen het aantal clicks op die vacatures is in dezelfde periode met 261% gestegen. Toch zijn er nog steeds meer openstaande vacatures dan werkzoekenden en ook de komende jaren zal de vraag naar geschikte specialisten naar verwachting verder toenemen.

Robotisering is overal

Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux: 'Artificial Intelligence en robotisering zijn relevante onderwerpen met gevolgen voor werknemers in bijna elke branche. Uit het onderzoek blijkt dat er enthousiasme is onder werkzoekenden om zich tot robots te wenden om hun carrière voort te zetten – of het nu gaat om een loopbaanadvies of om het vinden van de juiste baan.

Tegelijkertijd geeft AI-technologie recruiters de tijd en ruimte om menselijke verbindingen te leggen.Het helpt uiteindelijk de juiste functies te matchen met het juiste talent waar het Nederlandse bedrijfsleven zo hard naar op zoek is.

Niet bang voor AI, wel andere vacatures

Iets minder dan de helft van de respondenten (47,4%) geeft aan dat ze geloven dat AI in de toekomst invloed zal hebben op hoe ze hun werk uitvoeren. Daarbij gelooft een meerderheid van 66,4% dat AI de algemene arbeidsmarkt zal veranderen en banen zal creëren, waarvan we nog nooit gehoord hebben. Ook geloven respondenten dat AI de werkprocessen objectiever en eerlijker zal maken

Meer percentages:

 • 47,1% denkt dat een groot deel van de banen in de toekomst door robots overgenomen wordt 
 • 92,5% vermoedt dat technologie banen in de toekomst zal veranderen
 • 59,3% schat in dat dit alleen voor bepaalde sectoren zal gelden
 • 82,9% van de respondenten beweert dat robots geen banen kunnen overnemen waar menselijke emotie bij nodig is
 • 46,7% ziet het gebeuren dat vooral productiewerk door robots zal worden gedaan, gevolgd door de volgende sectoren:
  • logistiek
  • financiële sector
  • IT-sector

Baanverlies binnen 5 jaar

Indeed vroeg de groep of onderstaande banen binnen 5 jaar zijn overgenomen door AI en robots. Dit zijn de percentages van de deelnemers die dat waarschijnlijk achten, gekoppeld aan het beroep:

 1. 57,4% magazijnmedewerker
 2. 28% telemarketeer
 3. 18,1% pakketbezorger
afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroen van Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jeroen