BioCatch lanceert Scams360 om banken te helpen bij het detecteren van nieuwe oplichtingsmethoden
BioCatch, specialist in het voorkomen van financiële criminaliteit en het herkennen van menselijk gedrag, introduceert de nieuwste versie van zijn gedragsgebaseerde anti-scamtool: BioCatch Scams360™.
Financiële instellingen kunnen nu voor het eerst het merendeel van de zogenoemde Authorized Push Payment (APP) fraude in real-time herkennen en voorkomen. Bij APP-fraude worden slachtoffers psychologisch gemanipuleerd om geld over te maken naar criminelen. Banken die Scams360 gebruiken, beschermen hun klanten beter tegen verschillende soorten fraude, zoals investerings-, aankoop- en imitatie-oplichting, en andere slimme trucs van oplichters die steeds vaker voorkomen.
“We zien nu al een verbetering van 50 procent in onze detectie van niet-imitatie-scams”, zegt Ayelet Eliezer, Chief Product Officer bij BioCatch. “Het huidige meldingspercentage van Scams360 - het aandeel transacties waarbij banken moeten ingrijpen - is bovendien toonaangevend in de markt. Hierdoor kunnen banken hun operationele kosten laag houden, terwijl ze meer scams in real-time stoppen, nog voordat er geld van de rekening van het slachtoffer verdwijnt.”
Volgens de Global Anti-Scam Alliance verliezen consumenten wereldwijd elk jaar meer dan 1 biljoen dollar door oplichting, en dat bedrag wordt alleen maar groter. Door nieuwe technologieën zoals GenAI worden oplichters steeds slimmer en kunnen ze hun trucs sneller en beter uitvoeren.
Traditionele beveiligingssystemen letten vooral op betaalgegevens of het apparaat waarmee iemand inlogt, maar schieten tekort bij het detecteren van moderne scams waarbij slachtoffers worden gemanipuleerd. Bij veel van deze scams geven slachtoffers namelijk zelf toestemming voor de betaling, waardoor gewone fraudedetectiesystemen deze niet opmerken. Scams360 kijkt daarom naar het gedrag van gebruikers, zoals hoe snel iemand typt, hoe de muis wordt gebruikt, of iemand aarzelt of ongewone handelingen verricht tijdens het internetbankieren. Ook let het systeem op lange stiltes, verdachte apps of een telefoongesprek tijdens het bankieren. Zo ziet BioCatch met verschillende signalen het verschil tussen normaal en verdacht gedrag, en helpt dit banken om fraude sneller te herkennen. BioCatch analyseert tot wel 3.000 van dit soort gedrags- en device-data om onderscheid te maken tussen legitieme en criminele activiteiten.
“In de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe manieren gekomen om te betalen en online te winkelen”, zegt Suzanne Sando, fraude-expert bij Javelin Strategy & Research. “Hierdoor is het gedrag van consumenten veranderd en krijgen oplichters steeds meer kansen om zwakke plekken te vinden en mensen te misleiden. Criminelen maken hier volop gebruik van. Het is daarom belangrijk dat banken en andere financiële bedrijven investeren in moderne en slimme manieren om fraude te voorkomen en op te sporen.”
Scams360 bouwt voort op het succes van BioCatch bij het detecteren van imitatie-scams en biedt klanten bredere bescherming tegen het groeiende scala aan social engineering-scams.
BioCatch en The Knoble hebben samen een anti-scamgids en een rekentool gemaakt om te laten zien dat de gevolgen van oplichting veel verder gaan dan alleen geldverlies. Door scams krijgen bedrijven ook te maken met hogere kosten, meer klanten die vertrekken, extra risico’s en schade aan hun reputatie. Op 4 september organiseert The Knoble een virtuele roundtable over het voorkomen van oplichting.
BioCatch analyseert elke maand meer dan 15 miljard gebruikerssessies en beschermt wereldwijd ruim 500 miljoen mensen en 1,5 miljard apparaten tegen fraude. In 2024 wist het bedrijf naar schatting 3,7 miljard dollar aan fraude te voorkomen.