Makkelijk dashboard en automatisering maakt boekhouden leuk

Boekhoudprogramma Jortt hoort in iedere onderneming thuis

Redactie WINMAG Pro
Heel ondernemend Nederland weet het: of je wilt of niet, boekhouden is een onderdeel van ondernemen. Maar veel ondernemers zien vooral tegen dit deel van het ondernemen op. Tenzij ze Jortt gebruiken, want dan lukt boekhouden ineens wel. Jortt maakt het boekhouden zelfs leuk. Hun slogan is: boekhouden met een glimlach! Dat vraagt om een review. Kan Jortt deze belofte wel waarmaken?

Wat is nu de echte reden dat ondernemers boekhouden niet leuk vinden? Is het de tijd die het kost, begrijpen ondernemers het niet of is het de angst om fouten te maken? Waarschijnlijk is het een combinatie van alle drie. Om deze problemen op te lossen heeft Jortt het hele proces van boekhouden onder de loep genomen en zo aangepast, dat zelf boekhouden minder tijd kost. Het kost zelfs minder tijd dan wanneer je het boekhouden helemaal uitbesteedt, en Jortt is zo opgezet dat iedere ondernemer het begrijpt en geen fouten meer kán maken.

Boekhouden zonder handen

We hebben het over het boekhoudprogramma: Jortt. Het programma is een slim programma dat de boekhouder automatiseert. Daarbij werkt Jortt vanuit de bij- en afschrijvingen van je zakelijke bankrekening. Want wat daarop staat is waar. En nog belangrijker; iedere ondernemer begrijpt de bij- en afschrijvingen van de bank. Een goede basis dus om je boekhouding mee te doen. Boekhouden met Jortt begint dan ook met het inlezen (al dan niet automatisch) van de bij- en afschrijvingen van je bank. Vanaf dat moment begint Jortt voor je te werken.

Dankzij de zelflerende software worden alle routinematige handelingen door Jortt voor je gedaan. Zo koppelt het programma ontvangen betalingen direct aan verkoopfacturen en kan het steeds meer andere bij- en afschrijvingen helemaal automatisch voor je verwerken. En als Jortt het nog niet helemaal zeker weet, doet hij je een slim voorstel. Daarbij leert het programma van iedere boeking, zodat volgende soortgelijke boekingen helemaal automatisch gaan.

Zo maak je optimaal gebruik van de rekenkracht van je computer, want deze kan veel beter dan mensen zorgen voor een consistente boekhouding.

Automatisch boeken is nog maar het begin

Btw-aangifte

Het zelf verwerken van de bij– en afschriften in Jortt is nog maar het begin van de innovatieve automatisering die in Jortt zit. Eigenlijk begint het hier pas. Iedere boeking die gedaan wordt, wordt namelijk direct verwerkt in de hele boekhouding. Zo kan het programma realtime de btw-aangifte berekenen. Je weet dus altijd hoeveel btw je moet gaan betalen. Daarvoor hoef je nooit meer te wachten op de boekhouder. Dat is niet alleen sneller en makkelijker, het slaapt ook nog een stuk lekkerder.

Complexe boekhoudkundige handelingen

Je boekhouding is natuurlijk veel meer dan alleen je btw-aangifte. Voor je inkomstenbelasting vraagt de Belastingdienst veel meer van je. Zo moet je bedrijfsmiddelen afschrijven over meerdere jaren. Denk bijvoorbeeld aan een laptop. Dan kan het zijn dat je achteraf een correctie maakt, waardoor je te maken hebt met facturen en betalingen die je in verschillende perioden dient te verwerken.

Hoe gaat Jortt daar dan mee om? Want dat zijn toch zaken waar de boekhouder in gespecialiseerd is. Het antwoord is verrassend eenvoudig: in Jortt geef je aan wat er is gebeurd. Dat kan iedere ondernemer altijd uitleggen. En Jortt verwerkt dat, achter de schermen, boekhoudkundig op de juiste manier.

Het resultaat: Jortt laat je zien wat het resultaat is van al je handelingen. Actie en resultaat zijn realtime zichtbaar. Zowel in je btw-aangifte, je winst- en verliesrekening en in de balans. Voor nu, over het verleden en zelfs geprojecteerd in de (verre) toekomst. Daardoor gebeurt er zelfs iets magisch… je gaat als ondernemer ineens je boekhouding begrijpen. Terwijl je geen verstand had van boekhouden!

Validatie van je boekhouding

Met boekhouden gaat de meeste tijd verloren in het controleren en valideren van een boekhouding. Vooral als er ergens onverklaarbare verschillen opduiken. Ook dit probleem heeft Jortt onder controle. Na iedere handeling valideert de software de volledige boekhouding binnen een fractie van een seconde. En als er iets is dat uit de pas loopt, zie je dat direct. Jortt zet zelfs een taak voor je klaar, met daarbij de mogelijke oplossing om ervoor te zorgen dat alles weer klopt. Dit bespaart je heel veel tijd en uitzoekwerk.

Afronden van een jaar

Het begint misschien wat saai te worden; maar zelfs zoiets ingewikkelds als de jaarafsluiting en de jaarrekening neemt Jortt voor zijn rekening. Je hoeft er zelfs niets voor te doen. Op 1 januari staat het nieuwe boekjaar voor je klaar. De jaarrekening maken is niet moeilijker dan op de ‘jaarrekening print-knop’ te drukken.

Conclusie 

Wij snappen wel dat ondernemend Nederland blij wordt van Jortt, dat het programma belangrijke prijzen wint en zelfs door menigeen de hemel in wordt geprezen. Zij maken de slogan van het bedrijf, ‘Boekhouden met een Glimlach!’ meer dan waar. Het is Jortt gelukt het boekhouden en zelfs de boekhouder te automatiseren. Door een nieuwe kijk op boekhouden met optimaal gebruik van de nieuwste technieken en een frisse interface, krijg je in weinig tijd inzicht in je financiële situatie. Daarmee heeft Jortt zich onmisbaar gemaakt voor de ondernemer van deze tijd.

Daar blijft het niet bij, want het programma blijft zich ontwikkelen en voegt met regelmaat nieuwe functies toe.

Voor deze review hebben wij Jortt Compleet getest. Jortt Compleet is de eerste 30 dagen gratis en kost daarna € 12,50 per maand. Wij geven het programma een hoog cijfer, een 9.1.

WINMAG Pro Editors Choice Award Logo 9.1

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie