Cambridge ontkent dat ze berichten hebben kunnen inzien

Cambridge Analytica had toegang tot privéberichten en chatgesprekken

Marc Boersma
Tegenover magazine Wired heeft een woordvoerder van Facebook verklaard dat de app van Cambridge Analytica ook berichten en chatgesprekken van gebruikers kon bekijken.

Facebook heeft inmiddels een tool beschikbaar gesteld waarmee gebruikers kunnen vaststellen of  Cambridge Analytica de beschikking heeft gekregen over hun gegevens.

Tool

Een gebruiker die de tool raadpleegt, krijgt mogelijk de melding dat Cambridge Analytica ook de beschikking heeft gekregen over het openbare profiel, geboortedatum, huidige woonplaats en de pagina-vind-ik-leuks.

Via de tool informeert Facebook de gebruikers eveneens dat verstuurde en ontvangen berichten, tijdlijn met persoonlijke berichten, newsfeed en geboorteplaats mogelijk zijn gedeeld.

1.500 gebruikers

Facebook bericht dat 1.500 gebruikers via de app This Is Your Digital Life toestemming hebben gegeven voor deze gegevens. Iedereen die een van deze mensen een bericht stuurde, is mogelijk getroffen.

Cambridge Analytica ontkent overigens dat ze privéberichten van Facebook-gebruikers hebben kunnen inzien. In 2015 heeft Facebook al de mogelijkheid voor derde partijen uitgeschakeld om berichten van gebruikers te bekijken.

afbeelding van Marc Boersma
Door: Marc Boersma

Marc Boersma | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Marc