CDA wil kijkwijzer voor YouTube

Ruben den Boer
Het CDA zou graag ook een kijkwijzer op YouTube willen zien. De partij wil zo dat ouders, net als op tv, geholpen worden om hun kinderen te beschermen. De kijkwijzer zou bijvoorbeeld moeten aangeven of een YouTube-filmpje seks, geweld of grove taal bevat.

Het voorstel komt van CDA-kamerlid Harry van der Molen, die zijn plannen vandaag presenteert tijdens de behandeling van de Mediabegroting in de Tweede Kamer. Behalve dat hij graag een kijkwijzer voor YouTube ziet, wil hij ook dat de bekende icoontjes altijd in beeld blijven. De inspiratie haalt Van der Molen uit zijn eigen gezin.

‘Mijn zoon van 7 kijkt regelmatig via YouTube naar filmpjes. Ik kan als ouder moeilijk bepalen of die wel geschikt zijn. De Kijkwijzer is een prima hulpmiddel. Dan kan je even snel over zijn schouder meekijken waar je kind naar kijkt als er geschreeuw uit zijn telefoon of iPad klinkt.’, zei het kamerlid tegen het AD.

Kijkwijzer voor YouTube al langer op de agenda

Het is niet de eerste keer dat er wordt nagedacht over een plan voor een kijkwijzer voor YouTube. Er bestaat al een Europese richtlijn die ervoor moet zorgen dat minderjarigen beschermd worden tegen schadelijke content. Bovendien besloot de Tweede Kamer in 2015 al dat de regels die voor televisie gelden ook online moeten gelden. In de praktijk gebeurt er echter vrij weinig, daarom wil het CDA met dit voorstel wat vaart in de zaak brengen.

‘Kijkwijzer voor YouTube is mogelijk’

Google laat weten dat een kijkwijzer in de praktijk onmogelijk is. Door de duizenden filmpjes die elke dag op YouTube worden geüploadet, kan niet alle content gecontroleerd worden op inhoud. Bovendien is het lastig om een objectieve maatstaf te creëeren die alle ouders tevreden stelt.

Als tegenargument haalt Van der Molen het moderator-team van Facebook aan. Hij wijst erop dat Facebook 30.000 mensen in dienst heeft om filmpjes te controleren. Het feit dat deze moderators onder vreselijke arbeidsomstandigheden werken en na een maand werken met psychische problemen vertrekken, is het CDA-kamerlid kennelijk ontgaan.

afbeelding van Ruben den Boer

Rubenden Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRuben