Geïntegreerde cloudopslag bespaart kopzorgen rondom back-up en gegevensverlies.

Chromebook kopen? Dit moet je weten

Redactie WINMAG Pro
Als alternatief voor een traditionele laptop, tablet of hybride, doet zowel de particulier als zakelijke gebruiker er goed aan om het kopen van een Chromebook in overweging te nemen. Overwegen is één ding. Wéten het ander. Daar springen wij bij.

Chromebooks worden alsmaar aantrekkelijker. Hoofdzaak is het besturingssysteem: geen Windows, geen Mac, maar Chrome OS als drijfveer. Dit lichtgewichte, door Google ontwikkelde besturingssysteem huisvest weinig meer dan de welbekende browser. Zoek je een referentie-apparaat, lees dan onze Acer Chromebook for Work 14-review.

Eén van de unieke aantrekkingspunten is de relatief goedkope aankoopprijs. Waar deze verschilt per device, geldt in het algemeen een lagere prijs dan gewend bij traditionele laptops. Neem Acer's Chromebook 11: het apparaat stelt je zo'n € 250,- lichter, wat spotgoedkoop is voor apparaat in zijn klasse. Chromebooks zijn ontworpen voor websurfen en dagelijkse kantoortaken. Verwacht daarom geen powerhouse; zoek elders voor gaming en het draaien van zware applicaties.

Waarom niet?

Alhoewel stijgend in populariteit en veelvoudig in voordelen, heeft ieder pluspunt een keerzijden. Jouw verwachtingen van gebruik spelen een grote rol in uiteindelijke tevredenheid. Chromebooks zijn beperkt. Eenc traditionele laptop kost meer en kan meer. Fans van Windows raden wij aan over te slaan, want - bijna vanzelfsprekend - Windows draait 'ie niet. Afhankelijk van Adobe-software? Keer eveneens om: zoals eerder vermeld, huist een gegeven Chromebook niet voldoende kracht om beeldbewerkingsapplicaties te draaien. 

Eveneens is Chrome OS afhankelijk van een internetverbinding. Applicaties worden niet lokaal opgeslagen, maar in vorm van 'web apps', zoals extensies in browser Google Chrome. Web apps rusten op een browser, en zijn daarom altijd afhankelijk van internettoegang. Lokaal bestandsbeheer is beperkt tot het kopiëren vanaf een usb-stick of geheugenkaart. Connectiviteit en workflow met Google Drive zijn daarentegen uitstekend: de applicatie is gestroomlijnd geïntegreerd en dat compenseert voor het beperkte lokale opslagbeheer.

Sla je een document op, dan zou een traditioneel besturingssysteem een lokale plekkeuze bieden. Sla je een document op een Chromebook op, dan wordt deze vrijwel automatisch opgeslagen in de cloud. Enerzijds beperkt, anderzijds voordelig: de focus op connectiviteit brengt mogelijkheden met zich mee. Geïntegreerde cloudopslag bespaart kopzorgen rondom back-up en gegevensverlies: verlies jij – of een medewerker – een apparaat, dan is de schade te overzien, zonder daar voorafgaand tijd of geld in te hoeven investeren.

Eveneens komt dit privacy ten goede: financiële schade bij gegevensverlies is één ding, privégegevens in andermans handen openen een wereld van risico. Offline afspeelmogelijkheid van media als foto’s, films en muziek verhelpen daarbovenop de beperking van vereiste internetverbinding. Aanvullend daarop worden Chromebooks vandaag de dag 99% van de keren geleverd met cpu’s waarmee films in Full HD vertoonbaar zijn.

VM

Zijn jouw werkzaamheden afhankelijk van bedrijfsspecifieke applicaties, dan stelt virtualisatie je in staat om alsnog op een Chromebook te werken. Citrix-, RDP- of een dergelijke VM-oplossing maken het mogelijk om een Windows-desktop via een browser beschikbaar te stellen. De Windows-desktop is na initialisatie aan te sturen op de Chromebook. Alhoewel dit wat infrastructuurveranderingen vereist, kan het de tijd waard zijn aangezien het potentieel groots is: één krachtige virtuele machine kan de browserbasis zijn voor meerdere Chromebooks, resulterend in hardware-kostefficiëntie.

Collectief

Een ander groot voordeel van Chromebooks is versimpeld gebruik van meerdere personen. De fundatie van Chrome OS is een persoonlijke Google Account: verander je van account, dan wordt een apparaat per definitie persoonlijk. Instellingen, zoekgeschiedenis, bladwijzers, Google Drive en dergelijke zijn bij gedeeld gebruik gemakkelijk per sessie op te halen en op basis van een wissel tussen accounts te veranderen.

Verder lezen? | Onder categorie ‘Reviews’ vind je regelmatig tests van de nieuwste hardware, waaronder laptops, tablets, hybriden en Chromebooks.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie