Cloudrealiteit: euforie met de nodige uitdagingen

Redactie WINMAG Pro

Door Vincent Oostlander, Director of EMEA sales for Systems and Lyve bij Seagate Technology

De public cloud heeft als katalysator gediend voor bijna elke succesvolle onderneming en heeft een overvloed aan startups voortgebracht. Voor kleine teams met geweldige ideeën heeft het kostenmodel en het gemak van de public cloud het mogelijk gemaakt om een bedrijf op te bouwen. Public cloudaanbieders hebben innovaties ontsloten die anders veel langer op zich hadden laten wachten of nooit het daglicht hadden gezien. 

Public cloud en kostenbesparingen

Door startups alleen kosten in rekening te brengen voor daadwerkelijk gebruikte opslag, hebben public cloud providers niet alleen de groei van hun klanten mogelijk gemaakt, maar ook hun eigen snelle ontwikkeling gestimuleerd. Forrester schat dat dat de inkomsten uit infrastructuur, database en analyse, ontwikkelingsservices en cloudtoepassingen meer dan zal verdubbelen van 446,4 miljard dollar in 2022 tot meer dan $1 biljoen in 2026. Het is tegenwoordig een gegeven dat sommige applicaties exclusief zijn ontworpen voor de public cloud en daarom nooit meer zullen migreren. Ondernemingen die hebben bijgedragen aan deze opmerkelijke groei hebben een efficiëntere werkwijze gevonden door werklasten te consolideren dankzij de overstap naar de cloud.

Uitdagingen en successen van cloudmigratie

Net als veel andere bedrijven had ook Seagate, het bedrijf waar ik werkzaam ben, gegevens die verspreid waren over verschillende silo's. Operationele uitdagingen eisten te veel tijd van onze medewerkers op. De heterogeniteit was moeilijk te schalen. Toen we onze uitdagende workload, namelijk onze Hadoop-analyse, voor het eerst migreerde naar de cloud, constateerden we een kostenbesparing van wel veertig procent!

Van euforie naar uitdagingen

Hoewel we aanvankelijk de voordelen van consolidatie in de cloud zagen, werden in een later stadium ook wel enkele uitdagingen duidelijk. De oorspronkelijke vreugde over de CapEx-reducties maakte plaats voor geleidelijke veranderingen in onze maandelijkse cloudrekening. Door de manier waarop we onze gegevens benaderen, werden onze totale maandelijkse uitgaven onvoorspelbaar.

Migratiestrategieën en gevolgen

Zoals veel bloeiende bedrijven hebben ondervonden, verdwijnt het aanvankelijke comfort van public datacenters vaak en maakt plaats voor de schok van de rekening.  Zodra bedrijven hun schaalgrootte hebben bereikt, moeten te veel CIO's met hun pet in de hand het kantoor van hun CEO binnenlopen en om tientallen procenten aan extra budget vragen om de rekeningen te kunnen betalen. Verplaatsingen zoals het migreren van gegevens uit de cloud kunnen daarnaast vaak leiden tot boetes.

Toekomstperspectief

Dezelfde kenmerken die de public cloud geliefd maakten bij zijn loyale aanhangers, zoals prijstransparantie, voorspelbaarheid van kosten, schaalbaarheid en besparing op latentie, vormen dan vaak uitdagingen. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in eerdere succesverhalen uit de cloud, zoals Dropbox en Snapchat.

In 2015 besloot Dropbox kosten te besparen door gebruikers te migreren naar zijn eigen infrastructuur en software, wat resulteerde in een besparing van $75 miljoen. Snap Inc., het moederbedrijf van Snapchat, besteedde in de afgelopen twee jaar meer dan 1 miljard dollar aan cloudcomputerservers en probeert nu zijn cloudverplichtingen terug te schroeven om het "verlies van zoveel geld" te stoppen.

De kracht van schaalvoordelen

Ondertussen, met de groeiende hoeveelheid gegevens die aan de edge worden gegenereerd en waarvan binnenkort 30% in de nabijheid van hun oorsprong moet worden verwerkt, trekt de edge ook gegevens weg uit de public cloud. We gaan een wereld binnen van multicloud en edge-core. In deze nieuwe omgeving moet het gemak van de public cloud worden aangevuld met voorspelbaarheid op het gebied van kosten, latency en groei. Daarom kiezen bedrijven ervoor om private en hybride clouds toe te voegen aan de mix. Het aantal grote organisaties met een multi-cloudstrategie zal in 2024 naar verwachting stijgen van 76% naar 85%, volgens Forbes

Dit vormt echter geen bedreiging voor hyperscale cloudproviders. Het ‘Datatijdperk’ zoals wij dat noemen, is nog in opkomst en zal tegen 2025 naar schatting 175 ZB (zettabytes!) aan gegevens genereren. De toenemende hoeveelheid gegevens staat garant voor meer succes. Volgens de laatste voorspelling van Gartner, Inc. zullen de uitgaven aan publieke clouddiensten wereldwijd naar verwachting met 20,4% groeien tot een totaal van 678,8 miljard dollar in 2024, ten opzichte van 563,6 miljard dollar in 2023. In 2027 zullen volgens IDC de wereldwijde uitgaven aan publieke clouddiensten naar verwachting 1,35 biljoen dollar bedragen. 

Dankzij dit succes hebben cloudbedrijven de mogelijkheid om schaalvoordelen door te geven aan hun klanten.

Aanbeveling voor de toekomst

Namens CIO's en anderen die pleiten voor het gebruik van de public cloud, wil ik een aanbeveling doen waar iedereen baat bij heeft. Laten we onze schaalpositie benutten om specifiek die klanten te ondersteunen die volwassen zijn geworden dankzij de cloud. Overweeg het volgende: de hoeveelheid gegevens zal alleen maar toenemen, wat resulteert in meer business. Er wordt voldoende waarde gecreëerd en gedeeld voor iedereen. Waarom zouden we niet investeren in levenslange keuzemogelijkheden voor klanten door een voorspelbare ervaring aan te bieden? In plaats van prijsniveaus en beperkingen die de hoeveelheid opgeslagen en geactiveerde gegevens beperken, kunnen cloudproviders de markt transformeren met eenvoudige, uniforme en voorspelbare prijzen, gehanteerd via slechts één prijsmeter - capaciteit.

Het opslaan van honderden exabytes aan gegevens zal nieuwe use cases en analyses mogelijk maken die bijdragen aan het genereren van inkomsten op een hoger niveau. Deze zouden niet bestaan ​​als de workloads uit de public cloud zouden worden verwijderd.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie