ASP.NET: bouwdoos voor websites

Redactie WINMAG Pro
Ook als je een website door een specialist laat ontwikkelen, krijg je te maken met technische vraagstukken. Zoals het 'platform' waarop de website zal moeten gaan draaien. ASP.NET op Windows of toch PHP op Linux? Na dit artikel zul je niet meer glazig voor je uitstaren als dit soort termen ter sprake komen.

De tijd dat een website uit alleen statische html-pagina's bestaat ligt ver achter ons. Moderne websites zijn gekoppeld aan minstens één database waaruit de verschillende webpagina's worden gegenereerd. De programmeur/webbouwer die zo'n 'database-driven' site programmeert, kan dit in een van de beschikbare scripttalen doen. De bekendste talen zijn PHP en ASP.

Lokken
PHP wordt veel gebruikt op (open source) Linux-webservers, terwijl ASP draait op Internet Information Server van Microsoft, op een Windows-server uiteraard. Logisch dat Microsoft er alles aan wil doen om gebruikers naar dit 'platform' te lokken. Dat doet Microsoft vooral door het steeds weer verbeteren van hun technologie. ASP werd enige jaren geleden opgevolgd door ASP.NET, dat meer kant en klare functionaliteit bevat. Versie 2.0 van ASP.NET is inmiddels ook verschenen (medio 2005), met nog meer bouwstenen om snel een website in elkaar te klikken.
ASP.NET-code genereer je met behulp van de gratis ASP.NET Web Matrix (te downloaden van http://www.asp.net/), of beter nog, het onlangs verschenen programma Visual Studio 2005, dat een soort 'Dreamweaver' is voor het maken van .NET-webapplicaties [1] . 
Microsoft vindt daarom dat ASP.NET 2.0 jouw keuze zou moeten zijn. Oftewel: dat jouw programmeur dat moet kunnen beheersen. Om eerlijk te zijn: het wemelt nog niet van de ASP.NET-programmeurs. Of beter gezegd: het wemelt nog niet van de beschikbare programmeurs, want diegene die er zijn, zijn wel in trek. Met ASP.NET kunnen zij sneller een website bouwen, dan een programmeur die hem in PHP codeert. Vooral bij geavanceerde websites, uitbesteed aan professionele webbouwers als TamTam (http://www.tamtam.nl/), is ASP.NET al populair.

 

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie