De evolutie van biometrische ontgrendeling
Van wachtwoorden tot handpalmafdrukken

De evolutie van biometrische ontgrendeling

Redactie WINMAG Pro

Het ontgrendelen van je smartphone is de afgelopen jaren alsmaar makkelijker geworden. Wachtwoorden en cijfercodes zijn al even verleden tijd, en zelfs vingerafdrukherkenning hikt tegen het bejaarde aan. Bij veel telefoons hoef je nu alleen nog maar naar je scherm te kijken en hoppa: ontgrendeld. Maar hoe veilig zijn deze biometrische ontgredelingsmethodes en welke mogelijkheden zijn er nog meer?

In 2013 was het Apple die via de iPhone 5s Touch ID introduceerde. Amper vier jaar later kwam Face ID, waarmee Apple definitief de weg vrijmaakte voor biometrie als standaard. Android-fabrikanten volgden snel, met gezichtsherkenning op basis van camera’s of infrarood. Inmiddels worden deze vormen van authenticatie ook buiten smartphones toegepast. Laptops, smart locks en zelfs auto's zijn steeds gebruiksvriendelijker te ontgrendelen. En omdat iedereen bijvoorbeeld een andere vingerafdruk heeft, kan het bijna niet misgaan, toch?

Biometrische ontgrendeling is handig, maar niet waterdicht

Hoewel biometrische identificatie veiliger lijkt dan een wachtwoord, zijn ook deze methodes niet onfeilbaar. Vingerafdrukscanners kunnen gefopt worden met siliconenafdrukken. Gezichtsherkenning werkt soms ook bij tweelingen of via foto's. Dat laatste valt nog te omzeilen wanneer het systeem diepte meet (zoals met infrarood of LIDAR), maar dat is lang niet bij elk gezichtsherkenningsslot het geval.

Een bijkomend risico: je biometrische gegevens zijn onveranderlijk. Wordt je gezicht of vingerafdruk gelekt? Dan kun je die niet ‘resetten’ zoals bij een wachtwoord. Daarom is opslag en versleuteling van deze data cruciaal. Hoe dat gedaan wordt verschilt sterk per fabrikant en systeem.

De nieuwste speler: handpalmherkenning

Een opvallende nieuwkomer is handpalmherkenning. Hierbij wordt niet je huidoppervlak gescand, maar het unieke patroon van bloedvaten onder je handpalm. Het meet dus iets wat onzichtbaar is van buitenaf, en dus veel moeilijker te vervalsen. Amazon One gebruikt het al in kassaloze winkels, en ook Fujitsu past het toe in toegangscontrolesystemen.

Voordelen? Contactloos, hygiënisch en minder gevoelig voor spoofing. De techniek kan bovendien gekoppeld worden aan andere factoren, zoals locatie of gebruikspatroon, voor nog hogere zekerheid.

Wat is er nog meer mogelijk?

Naast handpalmherkenning verschijnen steeds meer alternatieve of experimentele methodes:

Gedragsbiometrie

Bij gedragsbiometrie herkent een apparaat je aan je typsnelheid, swipe-ritme of loopstijl. Het let dus op de kleine trekjes, maar de vraag is of dat genoeg is om conclusies te trekken. Mensen kunnen immers af en toe iets op een andere manier doen.

Stemherkenning

Deze ken je misschien al uit films - op basis van een stem weet een apparaat dat jij het bent. Deze techniek wordt al toegepast bij klantenservices, maar is momenteel nog kwetsbaar voor deepfakes. Met de opkomst van AI is de toekomst dus onzeker.

Hartslagprofielen (ECG)

Hierbij wordt je unieke hartactiviteit gemeten via wearables als een smartwatch.

Hersengolven (EEG)

Hier zit niet je hart, maar je hersens onder de loep. Unieke hersenpatronen zouden gebruikt kunnen worden als identificatiemethode, maar dit idee ligt nu vooral nog in laboratoria.

Contextuele authenticatie

Plof jij na een lange werkdag ook altijd om dezelfde tijd met je telefoon op de bank om even te doomscrollen? Via locatie-, tijdstip- en gebruiksgedragmetingen bepalen apparaten of je automatisch toegang krijgt.

 

Deze methodes kunnen afzonderlijk gebruikt worden, of gecombineerd in zogeheten multifactor- of passieve authenticatiesystemen. Stel dat je een keer uit eten bent en wat anders loopt vanwege een lekker wijntje, of je hebt net hard gelopen - dan moet er natuurlijk een bypassoptie zijn

Wat betekent dit voor de toekomst?

De trend is duidelijk: van actieve input (wachtwoord typen) naar passieve herkenning (je gedrag of fysiologie). Dat verhoogt gebruiksgemak, maar stelt ook hoge eisen aan data-opslag, privacywetgeving en ethische grenzen. Want als je altijd en overal automatisch herkend wordt, waar eindigt gemak en begint controle?

Toch ligt de toekomst open. Biometrie zal steeds minder zichtbaar worden, maar steeds dieper verweven raken met onze apparaten, onze infrastructuur en zelfs ons lichaam.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie