De Emma Watch: zo hielp Microsoft een patiënt met Parkinson

Peter Güldenpfennig
Hoewel technologie voornamelijk twee kanten kent: als ongrijpbaar concept zoals de cloud, of als motor achter devices die we dagelijks gebruiken. Toch zijn er ook specifieke gevallen waarin technologie daadwerkelijk levens redt of, in het geval van Emma Lawton, het leven weer de moeite waard maakt.

Emma Lawton is een Britse vrouw van 33 jaar en gediagnosticeerd met Parkinson. Slechts twee procent van de mensen die Parkinson hebben, krijgen deze neurologische aandoening voor hun veertigste. De tremoren die de aandoening veroorzaakte maakte dat Emma niet meer kon schrijven.

Het was een verschrikking voor Emma. Anders dan andere aandoeningen zoals Multiple Sclerose, waarbij er wel hulpmiddelen zijn om de ziekte te verlichten bij patiënten, zijn er nog niet dergelijke vorderingen gemaakt bij Parkinson. Dat veranderde toen Haiyan Zhang haar leven binnenwandelde.

Emma Watch

Haiyan Zhang is als Research Innovation Director verbonden aan Microsoft. Dankzij The Big Life Fix, een programma van de BBC, werd haar werk verbonden aan de situatie van Emma. Het resultaat? De Emma Watch, vernoemd naar de patiënt die deze innovatie ter wereld bracht.

De Emma Watch is een pols-device die trillingen teweeg brengt en de hersenen van Parkinson-patiënten als het ware op een zijspoor brengt. Niet langer focussen de hersenen zich op de trillingen in de handen, maar op de trillingen die de Emma Watch teweeg brengen. En dat maakt dat Emma weer kan schrijven zonder problemen.

Emma zelf geeft uiteraard hoog op over Haiyan, maar heeft daar, naast natuurlijk een remedie voor en effect van haar aandoening, ook een andere goede reden voor. De Emma Watch is een stijlvol device, waarvan je bijvoorbeeld ook de bandjes kunt vervangen. Emma: ‘Het ziet er totaal niet uit alsof het uit een magazine voor patiënten van Parkinson komt. Ze begreep precies hoe het device eruit moest zien naast hoe het moest werken. Ik dacht: “Wauw, dit is iemand die niet alleen technologie achter devices begrijpt, maar ook de mensen die deze technologie gebruiken.'

Op het moment is de Emma Watch nog in beta-fase. Wel ziet het er naar uit dat deze mogelijk grootschalig in productie gaat. Kijk onderstaande video van The Big Life om de impact van de Emma Watch te zien.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter