De nieuwe iPhone, een voorbeschouwing

steven
Vanavond is het zover, dan zal Apple hoogstwaarschijnlijk de nieuwe iPhone gaan onthullen. Maar hoe gaat het toestel heten, wat worden de specificaties en kiest Apple voor een ingrijpende designverandering? We blikken alvast vooruit op wat komen gaat.

Net als vorig jaar kiest Apple ervoor de iPhone in het najaar te presenteren. Was bij eerdere modellen nog juni de vaste maand voor een introductie, inmiddels lijkt de datum dus enkele maanden verschoven. Vorig jaar oktober bracht Apple de 4S uit, waarbij de wijzigingen vooral van binnen zaten. Dit jaar zouden de aanpassingen traditiegetrouw groter moeten zijn, maar wat kunnen we verwachten?

Zoals elk jaar gonst het weer van de geruchten rond het nieuwe toestel. Diverse websites claimen delen van de behuizing in handen te hebben of komen met een reeks nieuwtjes van de inmiddels veel gehoorde anonieme bron die nauw betrokken is bij de productie van het toestel.

Groter scherm

Veel websites zijn het er over eens dat het toestel in ieder geval een ander scherm krijgt. Het scherm zou groeien van 3,5 naar 4 inch, waarmee Apple niet kiest voor de grote afmetingen die veel Android-topmodellen hebben.

Naast het formaat zou ook de resolutie meegroeien voor het behoudt van het retina-aspect. Veel geruchten spreken van een resolutie van 1136 bij 640 pixels, waarmee het scherm enkel in de lengte zou groeien. Hiermee verandert ook de beeldverhouding naar 16:9, wat het kijken van video’s ten goede moet komen.

iPhone 5 dummy

De vraag is echter wel wat de nieuwe resolutie zal doen voor apps. Apple is namelijk nog nooit eerder van een beeldverhouding afgestapt. Bij de overgang van de iPhone 3G naar de 4 verdubbelde ze het aantal pixels, ook bij de nieuwe iPad was dit het geval.

Hierdoor kwamen ontwikkelaars van apps niet in de problemen. Oude apps werden simpelweg opgeschaald voor de nieuwe schermen. Bij een overstap naar 16:9 is dit echter niet mogelijk en kan het zijn dat de app een zwarte balk krijgt als opvulling van de loze ruimte.

Niet alleen over het formaat wordt veel gespeculeerd, een veel gehoord gerucht is ook dat Apple de zogenoemde in-cell-techniek zal toepassen in hun nieuwe iPhone. Hiermee worden de sensoren die nodig zijn voor de aanraaktechniek niet meer op het scherm geplaatst maar in het paneel zelf verwerkt. Dankzij deze techniek zou Apple’s nieuwste smartphone iets slanker worden dan zijn voorganger.

Overige specificaties

Natuurlijk bevat een smartphone meer dan alleen een scherm. Over de overige componenten van de nieuwe iPhone is echter maar weinig gelekt. De huidige processor van de iPhone 4S, de Apple A5, zal hoogstwaarschijnlijk vervangen worden. In de nieuwe iPad koos Apple voor de A5X, een chip die zich van zijn voorganger onderscheidt met betere grafische prestaties. Volgens veel websites is het onwaarschijnlijk dat Apple deze chip in de nieuwe iPhone zal plaatsen.

In dat geval zal het dus om de A6 moeten gaan die net als de A5 door Samsung geproduceerd wordt. Er is echter niets over deze chip bekend. Apple heeft met hun processors nooit echt voorop gelopen omdat iOS niet zulke zware specificaties vereiste. Het is dan ook maar de vraag of  Apple deze keer kiest voor een quadcore-processor. Een dualcore-cpu gebaseerd op de nieuwe Cortex A15-architectuur ligt meer voor de hand. Deze chips moeten sneller en zuiniger zijn dan de huidige dualcore-processoren.

Volgens veel geruchten zal Apple ook het interne geheugen verdubbelen. De huidige iPhone, de 4S, heeft 512 MB geheugen, dit zal in het nieuwe model vermoedelijk 1 GB worden, een hoeveelheid die ook in veel Android-toestellen gebruikt wordt.

Ook de aansluiting van het toestel zou Apple gaan wijzigen. De huidige, vrij brede poort zou vervangen worden door een veel smallere variant. Dit zou als gevolg hebben dat veel randapparatuur zoals docks niet bruikbaar zijn met het nieuwe toestel. Wel zou Apple met een converter komen van de nieuwe naar de oude aansluiting.

iPhone 5 dummy

iOS 6

De software van Apple nieuwe toestel kent minder geheimen. De nieuwe iPhone zal namelijk standaard uitgerust worden met iOS 6. Apple kondigde de nieuwe versie van hun mobiele besturingssysteem al eerder dit jaar aan. Ook oudere toestellen tot en met de iPhone 3GS zullen ook een update krijgen naar versie 6.

Veel van de nieuwe functies liet Apple al zien tijdens de WWDC. Zo maakt Google Maps plaats voor een eigen kaartendienst waarbij TomTom voor het navigatiegedeelte zal zorgen. Ook komt er een betere integratie met Facebook.

Het is echter mogelijk dat Apple speciaal voor de nieuwe iPhone een aantal extra functionaliteiten toevoegt aan de software. Dit deed de Amerikaanse fabrikant vorig jaar ook bij de iPhone 4S. Dit toestel kreeg toen exclusief de spraakgestuurde assistent Siri.

De naam

Ook over de naam verschillen veel websites van mening. De uitnodiging voor het evenement bevatte het cijfer 5, wat doet vermoeden dat Apple kiest voor de naam iPhone 5. Het verwarrende hieraan is wel dat het nieuwe model eigenlijk de zesde iPhone is.

Een andere mogelijkheid is dat Apple voor dezelfde insteek gaat als bij de iPad. Toen verbaasde het merk iedereen door de opvolger van de iPad 2 niet iPad 3 te noemen maar simpelweg te kiezen voor de nieuwe iPad. Het zou dus zomaar niet iPhone 5 kunnen worden maar de nieuwe iPhone.

iPhone 5 uitnodiging

iPad Mini, iPod en iMac

We zouden het bijna vergeten, maar naast een nieuwe smartphone kondigt Apple wellicht ook nog andere producten aan. Eén daarvan, een kleinere variant van de iPad duikt veelvuldig op internet op. De iPad Mini zou een kleiner scherm bevatten (7,85 inch) en dunner worden dan zijn grotere broer. Ook de prijs zou lager komen te liggen zodat de tablet kan concurreren met de Nexus 7 en Amazon’s Kindle Fire.

Het ligt echter voor de hand dat Apple de introductie van de iPad Mini niet tegelijkertijd met de nieuwe iPhone zal laten plaatsvinden. Het product krijgt dan vermoedelijk minder aandacht in de pers waardoor de kans groot is dat Apple kiest voor een ander evenement, bijvoorbeeld in oktober.

Dan zijn er ook nog geruchten over nieuwe iPod-modellen. Apple zou tijdens het iPhone 5-evenement gelijk hun complete iPod-lijn in een nieuw jasje willen steken. Zo zou de iPod Touch wellicht hetzelfde nieuwe grote scherm krijgen als de nieuwe iPhone.

Als laatste is er het gerucht over nieuwe iMac’s. De voorraden van de huidige iMac-lijn zouden opraken wat doet vermoeden dat er snel nieuwe modellen aankomen. Net als de MacBook-modellen zouden Apple’s all-in-one’s worden voorzien van Intel’s nieuwe Ivy Bridge-processors. Bovendien wordt er gesproken van schermen met hogere resoluties.

Vanavond

Het evenement van Apple vindt plaats in het Yerba Buena Center in San Francisco om 19.00 uur Nederlandse tijd. Zoals gebruikelijk zendt Apple hun persconferentie niet live uit. Wel kun je bij ons gelijk na de persconferentie terecht voor al het nieuws over de aankondigingen.

afbeelding van steven
Door: Steven Vos

Steven Vos | Redacteur

Steven Vos (28) studeerde Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf april 2011 is hij werkzaam bij dit magazine en voelt zich daar als een vis in het water.

Vanaf zijn jeugd heeft hij een grote passie voor alles wat met ict te maken heeft en zette hij verschillende eigen computers in elkaar. Ook op het gebied van besturingssystemen heeft hij het nodige gezien. Zo werkte hij met het bijna complete Windows-assortiment (van 3.1 tot 7), Mac OS X en Linux.

Daarnaast hebben mobiele telefoons al jaren zijn interesse. Toen hij in 1998 zijn eerste mobiele telefoon aanschafte, een Nokia 5110, was hij meteen verkocht. Hierna volgden diverse modellen met uiteenlopende functies en besturingssystemen. Het was voor hem dus een kleine stap om professioneel mobiele telefoons te gaan testen, maar ook een tablet slaat hij zeker niet af.

Bekijk alle artikelen van Steven