Ergonomie vs. mobiliteit: op zoek naar de juiste houding

Redactie WINMAG Pro

Het werkveld van de kenniswerker is enorm aan verandering onderhevig. Die verandering uit zich in twee zaken: de plaats waar we werken en de gereedschap waarmee we dat werk doen. Een traditionele desktop-setup is allang geen vanzelfsprekendheid meer. Het mag niet als een verrassing klinken dat we steeds vaker mobiel productief zijn, via een laptop, tablet en smartphone.

In de trein, bij Starbucks of in bij een van de vele flexwerkplekken: de laptop – en in iets mindere mate de tablet - lijkt voor kenniswerkend Nederland de beste vriend. Niet zo gek: in de afgelopen tijd zijn deze mobiele apparaten enorm veel krachtiger en gebruiksvriendelijker geworden. Vooral ultrabooks en de met de komst van Windows 8 geboren convertibles zijn voor steeds meer mensen onmisbare instrumenten geworden. Zeker in combinatie met bijvoorbeeld een ssd-schijf en vlotte processor kunnen ze vrijwel iedere denkbare doorsnee kantoorklus aan. Met gemak.

De technologische ontwikkelingen in deze mobiele productcategorie gaan nog altijd onverminderd snel. Zo neemt het gewicht van laptops en tablets steeds verder af. De materialen worden hoogwaardiger, resoluties van mobiele schermen gaan omhoog, processoren zijn steeds beter in staat informatie te verwerken tegen steeds minder stroomverbruik . Die trend is niet meer te keren en zal de ouderwetse 9-5 kantoormentaliteit steeds verder verdrukken ten gunste van een mobiele mindset: je werkt waar je op dat moment bent, niet waar het koffieapparaat van je baas staat.

Keerzijde

Toch heeft die mobiele tijdsgeest een grote keerzijde. Onze ogen nemen het niet in dank af dat we steeds meer pixels proppen op steeds kleinere werkoppervlakken. Maar niet alleen onze ogen protesteren, heel het lichaam moet vaak in verkrampte houdingen werken. Dat kleine laptopje dat je gebruikt voor het uitwerken van die presentatie heeft misschien alle benodigde rekenkracht, maar je zit er ineengedoken achter en dat veroorzaakt allerlei klachten. Denk aan vermoeide ogen, maar ook nek- en rugspierklachten. De gevolgen daarvan gaan iets verder dan wat ongemak: dit kan zelfs leiden tot RSI, maar in minder ernstige situaties tot een lagere productiviteit en Nu is dat niet altijd te voorkomen. Zo biedt bijvoorbeeld het park of de trein nu eenmaal geen voorzieningen om daar op een meer verantwoorde manier mee te werken.

Maar de uren die we wél op kantoor of thuis achter een bureau doorbrengen lenen zich uitstekend voor een houding die wél verantwoord is. Daar valt veel winst te halen, want onderzoek toont aan dat we nog altijd het merendeel van onze werkende leven achter een vast bureau doorbrengen, alle toegenomen mobiele werkzaamheden ten spijt. En juist een vast bureau biedt de ruimte en mogelijkheden voor het inrichten van een comfortabele, ergonomische werkplek.

De oplossing

Diezelfde laptop op je bureau kun je relatief eenvoudig een stuk ergonomischer maken: door het plaatsen van een fatsoenlijke, externe monitor. Kom je op kantoor, dan sluit je eenvoudig je laptop op de monitor aan en ben je ‘on the job’. Het voordeel daarvan is dat je houding vrijwel direct verbetert: je kunt rechtop zitten, je schouders ontspannen en je ogen hoeven niet meer naar kleine lettertjes te turen. Zorg wel voor een fatsoenlijke monitor: eentje van minstens 22-inch.

Ook de verstelbaarheid is van groot belang – zeker verstelbaarheid in de hoogte. Niet iedereen is even lang en je wilt wel recht op je beeldscherm kunnen kijken. Werken ‘onder een hoek’ is alsnog funest voor je lichaam. Bijkomend voordeel van een monitor op je bureau: je productiviteit neemt bewezen toe. Full-HD monitoren zijn goed voor de productiviteit, want je kunt meer kwijt op je bureaublad, en bovendien werk je door de verbeterde houding een stuk effectiever en minder vermoeiend.

Samsung

Samsung heeft een mooie range zakelijke monitoren in dit segment die je kunnen helpen op een ergonomische manier thuis en op kantoor met een laptop te werken. Bovendien bevat het assortiment voor ieder wat wils. Neem bijvoorbeeld de Series 7. Deze monitor heeft een prettige hoogte en heeft een nette kabelgoot aan de poot, waardoor je een wirwar aan kabels aan de achterzijde van het scherm voorkomt. Dankzij de dunne bezel oogt het apparaat bovendien bijzonder fraai. Het model richt zich in principe op de consument, maar misstaat niet op het kleine kantoor en doet ook dienst op de thuiswerkplek. Een goede beeldkwaliteit is gegarandeerd door de MVA- beeldschermtechniek, die niet alleen zorgt voor een betrouwbare kleurweergave, maar ook voor goede zwartwaarden en inkijkhoeken en. Dat laatste verbetert de ergonomie trouwens ook, want je hebt wat meer vrijheid in hoe je achter je beeldscherm kruipt.

Een ander sterk punt aan dit model is de pivot-optie: je kunt het hele schermcanvas een kwartslag draaien, waardoor het beeldscherm verticaal komt te staan. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld (web)programmeurs of voor wanneer je lange tekstdocumenten moet verwerken. Voor grootzakelijke omgevingen heeft Samsung een aparte business-lijn monitoren die voldoen aan de eisen die daar gesteld worden. Met name de 650-serie is daar interessant, vanwege de goede beeldkwaliteit dankzij het (AD)PLS-paneel. Heb je echt het onderste uit de kan nodig voor wat betreft kleurreproductie en -bereik, dan voldoet de high-end Samsung Series 9 met Super-PLS-paneel aan die wens. De business- monitoren van de 650- en de 450 Serie zijn alle in hoogte verstelbaar, voor optimale ergonomie.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie