Facebook lanceert videobellen, nieuw design voor chatfunctie

raymond
We zagen het al aankomen, maar nu is het dan offcieel: Facebook heeft een videochatfunctie aangekondigd, waarmee Facebookgebruikers met elkaar kunnen videobellen via een Skype-plugin. Ook de chatinterface is aangepast.

Maar dat is niet het enige dat de Facebook-CEO vandaag bekendmaakte. Ook de chatfunctie wordt verbeterd, voornamelijk voor gebruikers met breedbeeldschermen. Rechts krijg je een contactenlijst met vrienden waarmee je vaak chat. In dat overzicht zie je ook direct of diegene online en aanspreekbaar is. Daarnaast kun je straks groepsgesprekken voeren via de chat.

Het videobellen was echter het grote 'nieuws' van de presentatie die Zuckerberg gaf. Dankzij een samenwerking met Skype, dat recentelijk door Microsoft is ingelijfd, kunnen gebruikers elkaar recht in de ogen kijken tijdens een gesprek.  Een gesprek zet je op via een prominente 'call'-knop zichtbaar bij personen uit je vriendenlijst.

Facebook lijkt daarmee de concurrent Google direct te lijf te gaan. Laatstgenoemde introduceerde vorige week zijn sociale netwerksite Google+, met daarin onder andere 'Hangouts'. Hiermee zijn groeps-videochats mogelijk, iets wat met Facebook's videochat niet mogelijk is. Volgens Zuckerberg ligt he aan Microsoft of dit in de toekomst mogelijk zal zijn.

Nieuw is videobellen natuurlijk niet. Naast een reeks van zakelijke diensten kun je ook al met bijvoorbeeld Windows Live Messenger en natuurlijk Skype een videochat opzetten. De integratie met een zeer populair sociaal netwerk is echter wel degelijk nieuw, al was Google+ net iets eerder met Hangouts. Die laatste lijkt echter niet echt bedoeld voor een-op-een-gesprekken, iets waar Facebook zich duidelijk wel op richt. Bovendien is Google+ nog in (besloten) test.

Voor het kunnen voeren van videogesprekken moet je wel een Skype-plugin installeren, aldus Zuckerberg. Hij beloofde echter dat dit met een enkele muisklik geregeld zou zijn.

Hoewel de functie nu nog niet in de normale interface verweven zit, kun je het al wel uitproberen via een speciale Facebookpagina.

afbeelding van raymond

RaymondLuijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web:

Momenteel is hij werkzaam als manager contentmarketing bij NoX PR & Content.

Bekijk alle artikelen vanRaymond