Galaxy S6 en S6 Edge: Een passend antwoord van Samsung op Apple

Peter Güldenpfennig
Tijdens het Unpacked-event deed Samsung haar nieuwe smartphones voor dit jaar uit de doeken: de Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge vooruitlopend op het MWC 2015. Met die onthulling bleek Samsung een passend antwoord te hebben op de regerende iPhone van Apple.

Dat de Galaxy S5 niet het succes bracht wat Samsung had verwacht, is een understatement. De smartphone voldoet, maar kreeg ook veel kritiek. Met name de vele Samsung bloatware en het goedkope design van de S5 stootte velen tegen het hoofd. De S6 en S6 Edge zetten dit recht. Niet voor niets zei J.K. Shin, hoofd van de mobiele divisie bij Samsung tijdens het Unpacked-event dat Samsung 'luistert naar haar klanten en leert van haar fouten'.

Galaxy S6 en S6 Edge

Met een strak licht-metalen design en gebruik van Gorilla Glass geeft Samsung de S6 en S6 Edge in ieder geval het nodige cachet, zeker omdat beide kanten voorzien zijn van het glas. Het gehekelde plastic van de S5 is dus de deur uitgedaan. Niet alleen dat, ook intern maken de smartphones indruk. Ze draaien op Samsung's eigen 64-bit Exynos 7-chip met 3GB aan intern geheugen. De strakke schermen meten een resolutie van 2560 bij 1440 met een suiper amoled-paneel, wat resulteert in een enorm gelikte beeldervaring van de gebruiker.

Verder heeft Samsung de accu's aangepakt. Deze zijn niet langer verwisselbaar, wat menigeen tegen het hoofd zal stoten. Toch zijn hier ook features voor in de plaats gekomen. Wireless charging is nu mogelijk zonder een dedicated accesoire te moeten gebruiken. Via snoer is het mogelijk om de accu in tien minuten te voorzien van vier uur stroom. Netjes!

Bloatware

Samsung heeft ook haar TouchWiz-interface onder handen genomen. Alles is wat strakker vormgegeven en nog beter: eindelijk doen ze afstand van de vele bloat die Samsung normaliter levert bij haar Galaxy-smartphones. Enkel S Voice en S Health zijn nog voorgeïnstalleerd wat je een opgeschoonde phone geeft en er mogelijk voor zorgt dat rooten en flashen van een andere rom minder aantrekkelijk wordt.

Een passend antwoord op Apple

De hamvraag is nu: kan Samsung de strijd aan met Apple om consumenten voor zich te winnen op de smartphonemarkt? De eerste indruk is dat het bedrijf erg op de goede weg is. Teveel trok Samsung haar eigen plan laatste jaren, en dat op een gebied waarbij juist de gebruikservaring bepalend zou moeten zijn. Je smartphone draag je continu bij je en gebruik je veel, dan zou je als bedrijf juist moeten luisteren naar wat je klanten willen. Samsung heeft nu geluisterd naar haar klanten, wat haar in ieder geval een eerste succesvolle onthulling heeft opgeleverd.

Of de markt gaat volgen, dat zullen we zien op 10 april wanneer de Galaxy S6 en S6 Edge in Nederland verkrijgbaar zijn. Je kunt kiezen uit 32GB, 64GB en 128 GB aan opslag. Vanaf 699,- euro is de S6 met 32GB aan opslag van jou, voor de S6 Edge met 32GB aan opslag betaal je 849,- euro.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter