Gastexpert: Datacenters grootste segment in de managed service markt

Redactie WINMAG Pro

Een datacenter is de digitale ruggengraat van een organisatie. In een data-centric wereld waar het gebruik en registratie van gegevens (big data) explosief toeneemt, neemt ook het belang van een kwalitatief goed functionerend en onderhouden datacenter toe.

Het is dan ook niet vreemd dat datacenters het grootste segment in de gehele Managed Services markt vertegenwoordigen. Dit blijkt ook uit het grote Managed Services Market onderzoek van MarketsandMarkets. En dat Managed Services niet zomaar een term is, blijkt wel uit het feit dat de markt voor deze services in 2021 groeit naar ruim 242 miljard dollar. Op het moment van het onderzoek was dat nog ‘maar’ 145 miljard dollar; een groei van ruim 40 procent.

Nederland connectivity hotspot van Europa

Een van de ontwikkelingen op het gebied van datacenters is het ontstaan van zogenaamde colocatie datacenters. Colocatie is een dienst waarbij de klant een eigen server in een serverkast van de hostingprovider plaatst en zo  profiteert van betrouwbare netwerkverbinding en stroomtoevoer. Het aantal colocatie datacenters bedraagt volgens de site datacentermap.com wereldwijd ruim 4.000.

Nederland is met 90 colocatie datacenters in de top tien vertegenwoordigd. Nederland is de hot-spot van Europa als het om connectiviteit en dus ook colocatie data centers gaat. Dat komt door onze centrale ligging en uitstekende digitale infrastructuur.

Colocatie Datacenters in Nederland (bron: datacentermap.com)

Hogere efficiëntie of lagere kosten

Het overhevelen van bedrijfsprocessen naar een externe partij met een hogere efficiëntie of lagere kosten als doel, is de meest voorkomende definitie van managed services. De voorspelde groei van 40 procent werd overigens  verwacht. Zelf merk ik dat CIO’s onder druk staan. Er moet meer gedaan worden met minder budget en dat kan eigenlijk alleen als je bespaart op de terugkerende kosten. Dit uiteraard zonder dat de kwaliteit van de dienstverlening er onder te leiden heeft.

Onderhoud als cash cow

Hoewel de kosten van opslagcapaciteit dalen en ontwikkelingen als open architecture kostenreducerend werken, blijft het onderhoud op de hardware een uitzondering op de regel. Het hardware-onderhoud is een cash cow voor veel fabrikanten, met name op het gebied van server, storage en netwerkensystemen. Als het uitbesteden naar een colocatie datacenter of de inzet van cloud-oplossingen een te grote stap is, wat blijven er dan voor mogelijkheden over?

Onderhoud uitbesteden aan een derde partij?

Bij aanschaf van server, storage en/of netwerkapparatuur wordt meestal een meerjarig onderhoudscontract afgesloten bij de fabrikant met aanvullende Service Level Agreements (SLA’s). Los van de misvatting dat dit type onderhoudscontract per definitie bij de fabrikant in kwestie moet worden afgesloten, staat er in de serverruimte veel apparatuur van verschillende fabrikanten. CIO’s hebben daardoor te maken met een veelvoud aan contacten, die extra beheerskosten met zich meebrengen. Als het onderhoudscontract vervolgens na een aantal jaar afloopt, komen relatief hoge verlengingstarieven om de hoek kijken. De fabrikant verkoopt immers liever een nieuw product. Het is daarom goed om te weten dat er uitstekende alternatieven, zoals Third Party Maintence (TPM) zijn. TPM levert lagere onderhoudskosten met besparingen van wel 30 tot 70 procent, maar biedt ook multivendor support met een contract en ondersteuning na end-of-support datum van de vendor en dus geen gedwongen investeringen in nieuwe hardware. Tel uit je winst.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie