Infosecurity 2013: 4x verrassend

Redactie WINMAG Pro
Op de Infosecurity, Tooling Event en Storage Expo wemelde het dit jaar van de bedrijven en bedrijfjes die lieten zien waar ze goed in zijn. Ik struinde een dag over de beursvloer op zoek naar innovatie. Vier voorbeelden.

RES Sofware

Het doel van RES Software is om het leven van de IT-manager te veraangenamen. Of, beter gezegd: een efficienter beheer van (virtuele) werkomgevingen mogelijk te maken en veelvoorkomende taken te automatiseren, zodat de IT-manager meer tijd heeft voor innovatie en minder werk heeft aan repeterende rompslomp-klussen. Op de stand liet het van oorsprong Nederlandse bedrijf zien hoe ze dat doen. Als testcase werd ik persoonlijk aangemeld als nieuwe medewerker van het bedrijf, in de RES Automation Manager. Vervolgens werd er vanalles automatisch uitgerold: mijn bedrijfsmailadres inclusief handtekening, mijn Active Directory-account inclusief alle bijbehorende rechten, en een virtuele werkomgeving, inclusief alle benodigde rechten en software. Je kunt je voorstellen wat voor een tijd en rompslomp dat voor de IT-afdeling bespaart. In de Workspace Manager kon deze omgeving verder worden gefinetuned, en ik had als gebruiker zelfs de mogelijkheid om bepaalde zaken automatisch aan te passen, zoals het telefoonnummer in de mailhandtekening. Scheelt toch weer een ticket bij de IT-helpdesk. Indrukwekkend!

Norman SecureBox

Beveiligingsspecialisten Norman lieten hun nieuwste Dropbox-alternatief zien: SecureBox (hopelijk doen ze snel iets aan de barre vertaling naar het Nederlands). In tegenstelling tot de bekende Amerikaanse dienst is SecureBox vanaf begin tot eind opgebouwd met security in het achterhoofd. Niet zo gek natuurlijk, gezien het dna van Norman. De dienst laat je eenvoudig vanaf je desktop bestanden slepen naar een 'kluis' op je harde schijf. Daar staan je bestanden gecodeerd opgeslagen en worden ze volautomatisch gesynchroniseerd met de Norman-cloud. Die cloud synchroniseert weer met alle mobiele apparaten met de SecureBox-app, met als resultaat dat je overal bij deze bestanden kunt, ook onderweg. Het verschil met Dropbox: de servers staan in Noorwegen, niet in de USA (Patriot Act, NSA, anyone?) en bovendien is het hele proces versleuteld. Bestanden delen kan met andere SecureBox-gebruikers, maar via FileLink ook met zij die nog niet het Noorse licht hebben gezien. Volgens een medewerker gaat SecureBox volgend jaar deel uitmaken van een groter geheel, maar daarover mocht hij nog niets verklappen. Wordt vervolgd dus.

Authasas

Een voor mij nog onbekende partij op het gebied van security, en dan met name authenticatie: Authasas. Dit Amerikaanse bedrijf richt zich op de beveiliging van endpoints, door bijvoorbeeld tokens of vingerafdrukscanners. De kracht: ze leveren niet een 'losse' eindpuntoplossing, maar een framework dat je als middleware in een bestaande IT-omgeving kunt schuiven. Vervolgens hang je aan dat framework je individuele eindpuntbeveiliging. Dat kan vanalles zijn: vingerafdrukscanners, maar ook tweetraps-sms-systemen, wachtwoord-beveiliging of een token. Alles praat met hetzelfde ' backend' en is dan ook centraal te beheren. Met Authasas beveilig je werkstations, maar ook mobiele apparaten als een smartphone, iPad of Android-tablet. Ze leveren desgewenst de hele oplossing, inclusief eventuele hardware. Ook kun je je cloud laten beveiligen, dankzij een speciale Cloud Edition.

Xangati

Hangt je een fors deel van de IT aan elkaar van een flinke hoeveelheid gevirtualiseerde servers en werkstations? Dan weet je hoe een crime het kan zijn om uit te pluizen wat de oorzaak is van eventuele problemen zoals een slechte performance. Xangati heeft een diepgravende 'monitoring solution' gebouwd die je hierbij een handje helpt. Het houdt zeer minutieus bij wat er gaande is op je virtuele Vmware- of Hyper-V-platform: welke clients gebruiken welke resources, welke processen lopen er, welk verkeer vindt er plaats. Waar je bij veel andere oplossingen veroordeeld bent tot 'snapshots' die iedere vijf minuten worden genomen, monitort Xangati dit alles real time. Desgewenst kun je dat opnemen, handig als bijvoorbeeld 's nachts zich problemen voordoen en je 's ochtends wilt onderzoeken waar dat aan heeft gelegen. Dankzij een zelf in te richten dashboard kun je deze bewakingssoftware helemaal naar eigen hand zetten. Volgens een medewerker maken onder andere eBay en Marktplaats al gebruik van het krachtige speeltje.

Raymond LuijbregtsVolg via Twitter

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie