Razendsnelle AC-router

MKB Proof 2017: Synology RT2600AC

Redactie WINMAG Pro

Synology breidde in 2015 haar portfolio uit met de presentatie van de RT1900ac-router. Een logische stap voor de netwerkleverancier die al een stevige positie bekleedt in het leveren van storage- en surveillance-oplossingen. De RT2600ac is hun nieuwste router en wij gingen ermee aan de slag.

Wat uiterlijk betreft is de RT2600ac router er één als alle andere: zwart en sober en aangekleed met vier antennes. Uiteraard is de behuizing voorzien van Synology’s herkenbare logo, gestanst aan de bovenkant. Aan de achterkant vind je een WAN-poort en vier LAN-poorten. Van de vier LAN-poorten is er trouwens één te herconfigureren als WAN-poort, wat handig is wanneer continuïteit belangrijk is en je behoefte hebt aan een failover-poort.

Specificaties

Binnenin de router vind je een ARM-CPU van 1,7Ghz en intern geheugen van 512MB. Aangezien Synology ook mikt op de nodige opslag met Synology Router Manager (SRM) is het apparaat ook voorzien van 4GB aan storage, uiteraard uit te breiden via de USB-poorten of de SD-kaartlezer.

Zoals je mag verwachten heeft Synology bij deze router de doorvoersnelheden opgevoerd. Het betreft een dual bandrouter en dus ondersteunt het apparaat verbindingen op zowel de 2,4Ghz-band als de 5Ghz-band. Op de 2,4Ghz-band heb je de beschikking over doorvoersnelheden tot om en nabij de 800Mbps, op de 5Ghz-band meet de doorvoersnelheid 1.73Gbps. De router ondersteunt verder ook MU-MIMO en beamforming.

Snelheid configureren

We noemden al de mogelijkheid tot het configureren van de eerste LAN-poort tot WANpoort, wat de RT2600ac automatisch interessant maakt voor zakelijke omgevingen die graag meer zekerheid hebben of behoefte aan een grotere doorvoersnelheid. Want een tweede WAN-poort betekent een theoretische bandbreedte-verhoging tot aan 2Gbps. In de failover-configuratie is de eerste WAN-poort de actieve poort met de eerste ethernetpoort als tweede passieve WANpoort. Wanneer je kiest voor een configuratie waarmee de bandbreedte verhoogd wordt, zijn zowel de WAN-poort als de eerste ethernetpoort actief in een 60/40 procentconstructie.

Synology Router Manager

Synology heeft de RT2600ac voorzien van een eigen besturingssysteem, Synology Router Manager (SRM). Het is helemaal ingericht zoals DSM. Als je bekend bent met dat besturingssysteem, voel je je in SRM direct thuis. Dan wordt ook duidelijk waarom de router een SD-poort aan boord heeft, want zoals in DSM, kun je ook in SRM pakketten installeren om de functies van de router uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan een pakket voor een VPNserver of een media serverpakket wanneer je veel multimedia consumeert.

Quickconnect

Synology zet hoog in op QuickConnect, wat de RT2600ac ook ondersteunt. Deze service biedt Synology aan al haar klanten en werkt via een online accountsysteem. Hiermee kun je waar dan ook ter wereld jouw eigen netwerk bereiken, zonder dat je je netwerk moet configureren om dit mogelijk te maken. Handig als je een bestand nodig hebt op je NAS en je van huis bent. Het is echt gericht op minder technisch onderlegde mensen waarmee Synology, samen met DSM en SRM, geavanceerde netwerkapparatuur toegankelijk maakt voor iedereen.

Conclusie

De Synology RT2600ac is misschien geen spraakmakende router en is qua specificaties ook niet top of the line, maar hier staat wel het fantastisch gestroomlijnde SRM tegenover waarmee je de router de functionaliteiten geeft die je zelf kiest. Bovendien is hier rekening mee gehouden met de opslag in de router die 4GB meet. Het is een veelzijdige, betrouwbare router, makkelijk in te stellen en beheersbaar én inzetbaar voor iedereen. En dat maakt de router tot een prima keuze voor zowel particuliere gebruikers als om zakelijk ingezet te worden.

Adviesprijs:
€ 254,-
Info: synology.com

+ Makkelijk in gebruik voor iedereen
+ Prima snelheden
+ Functionaliteiten uit te breiden via SRM

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie