Periscope: streamen via Twitter

Redactie WINMAG Pro

Nu livestreaming-app Meerkat een heuse hype wordt, heeft Twitter besloten haast te maken met de lancering van de eigen streaming-app Periscope. Kan Periscope de concurrentie aan?

Eerder dit jaar nam Twitter Periscope over, maar na het plotselinge succes van concurrent Meerkat stond de druk op de ketel om zo snel mogelijk hun eigen dienst te lanceren. Inmiddels is Periscope voor de iPhone verschenen, aan een versie voor Android wordt nog hard gewerkt. Periscope is qua opzet amper verschillend van Meerkat. Niet heel verwonderlijk dat Twitter vlak na de aankoop van Periscope niet wist hoe snel ze Meerkat moesten afsluiten van de social graph. Hiermee konden je volgers op Twitter je ook automatisch volgen op Meerkat en kon het programma hiermee dus ook snel gebruikers winnen.

Snel volgers verzamelen

Periscope kan deze feature uiteraard wel gebruiken en het bereik voor je streams is daarmee automatisch net zo groot als het aantal volgers dat je op Twitter hebt. Al bij het opstarten van de app krijg je een aantal suggesties voor streamers die je kunt volgen. Gelukkig hoeft Periscope het niet alleen van de steun van Twitter te hebben, de app weet Meerkat op een aantal punten te overklassen. Zo is het met Periscope wel mogelijk om je streams te bewaren. Gebruikers kunnen je stream tot 24 uur nadat deze is afgelopen terugkijken. Bij het lanceren van de app wordt je begroet door een lijst met te bekijken video’s. Bovenaan uitzendingen die op dat moment bezig zijn met daaronder een lijst met recente streams.

Door deze opzet heb je als gebruiker van de app meteen veel meer content om te bekijken dan bij Meerkat, die overigens wel bezig zijn om de mogelijkheid te bieden streams later terug te kijken. Opvallend is dat bij Periscope ook streams worden aangeraden, wat mogelijkheden biedt om bedrijven in een later stadium te laten betalen om bovenaan de lijst te staan. Net als bij Meerkat krijg je een notificatie wanneer iemand die je volgt begint met een uitzending of wanneer je wordt uitgenodigd een stream bij te wonen. En net als bij Meerkat is het misschien slim de notificaties aan te passen zodat je niet constant wordt overspoeld met berichtjes.

Commentaar op de livestream blijft binnen de app zelf, waardoor je Twitter-feed niet vervuild raakt met comments, wat absoluut een verbetering is. Grappig is dat je door op het scherm te tikken ook hartjes naar de streamer kunt sturen, die deze geanimeerd op zijn scherm ziet verschijnen. De hartjes worden ook opgeslagen wanneer je de stream later terugkijkt, om laatkomers toch het gevoel te geven dat ze er live bij zijn.

Privé-streams en locatie

Zelf een uitzending starten is al net zo gemakkelijk als bij de concurrent. Met een druk op de knop begin je de stream en als je toestemming geeft om je locatie te gebruiken zien je volgers deze bij de stream vermeld staan. Een interessante functie, omdat het de relatieve betrouwbaarheid van livestreams kan vergroten. Mocht dit fenomeen net zo groot worden voor live-verslaggeving van belangrijke gebeurtenissen, is het praktisch om te weten dat de streamer ook staat waar hij zegt dat hij staat. Door twee keer het scherm aan te tikken wissel je van de camera aan de achterzijde naar de selfiecamera en met een swipe naar beneden stop je de uitzending. Na het stoppen van de stream krijg je de optie om deze op te slaan op je camera roll of de video voor altijd te verwijderen. Ook kun je de video met anderen delen zonder het commentaar weer te geven.

Interessant is de mogelijkheid om privé-streams op te starten. Je kunt een onbeperkt aantal mensen uitnodigen om meer intieme momenten te delen met familie en vrienden. Je kunt er ook voor kiezen om geen notificatie op Twitter te laten verschijnen wanneer je een livestream start. Als laatste kun je ook via de browser een livestream volgen, echter kun je dan geen comments achterlaten of gearchiveerde streams bekijken.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie