Review: Apple MacBook Pro retina

Redactie WINMAG Pro
Retina lijkt momenteel het toverwoord bij Apple. De term werd voor het eerst gebruikt bij het scherm van de iPhone 4 uit 2010. Begin dit jaar introduceerde Apple de iPad met een dergelijk display en nu is het de beurt aan de MacBook Pro. Opnieuw een gouden vondst?

De MacBook Pro met retina-scherm is eigenlijk een compleet nieuw model. Tijdens de officiële lancering sprak Apple dan ook van ‘the next generation’. Je zou kunnen zeggen dat de laptop het voorbeeld is voor de toekomstige MacBook Pro-lijn. Niet alleen het scherm is anders dan dat van de overige Pro-modellen, ook de behuizing wijkt af.

Met name het gewicht en de dikte liggen een stuk lager. Met zijn gewicht van 2,02 kg heeft de 15-inch laptop vrijwel hetzelfde gewicht als de 13-inch gewone MacBook Pro. De dikte van 1,8 cm zorgt ervoor dat hij nu dichterbij de MacBook Air van 1,7 cm staat. In feite lijkt de MacBook Pro-retina nog het meest op een kruising tussen de Air en de Pro. De dunne behuizing ging echter wel ten koste van de optische schijf. Net als bij de Air is deze wel los verkrijgbaar.

De hardware

Met de interne hardware doet Apple echter zeker geen water bij de wijn. Alle retina’s beschikken over een quadcore-Core i7 uit Intel’s nieuwe Ivy Bridge-serie. In de instapper heeft deze een kloksnelheid van 2,3 GHz, verder behoren ook chips met 2,5 en 2,7 GHz tot de mogelijkheden. Daarbij heb je de keuze uit 8 of 16 GB intern geheugen.

Voor grafische toepassingen maakt de retina gebruik van de op de processor aanwezige Intel HD4000 en een Nvidia GT 650M. Bij normaal gebruik, zoals websites bekijken en kantoorapplicaties, zal de laptop enkel de ingebouwde chip van Intel gebruiken, bij zwaardere toepassingen zoals cad-programma’s en videobewerking schakelt de MacBook automatisch over op de Nvidia. Hierdoor blijft het stroomverbruik binnen de perken. Voor opslag werkt de nieuwe Pro net als de Air alleen met ssd. De instapper heeft 256 GB opslagruimte, maar 512 en zelfs 768 GB zijn ook leverbaar.

Dankzij het gebruik van de nieuwe Ivy Bridge-chip heeft de MacBook Pro een nieuw type aansluiting gekregen in de vorm van usb 3.0. Apple plaatst twee van deze poorten aan beide zijkanten. Verder heb je aan de linkerkant twee thunderbolt-aansluitingen, de nieuwe MagSafe 2-poort en een ingang voor een hoofdtelefoon. Aan de rechterkant bevinden zich een hdmi-poort en een sd-kaartlezer. De dunnere behuizing is niet ten koste van het aantal aansluitingen gegaan.

Retina

Maar genoeg over de behuizing, het scherm is natuurlijk hetgeen wat het meest tot de verbeelding spreekt. Apple heeft de MacBook Pro namelijk voorzien van een 15,4-inch ips-paneel met een resolutie van 2880 bij 1800 beeldpunten. Dit is met afstand de hoogste resolutie die we terugzagen in een laptop. Apple geeft het display de term retina mee, waarmee ze bedoelen dat je vanaf een normale werkafstand geen losse pixels meer kunt onderscheiden. 

Net als bij de overige retina-apparaten is hier geen woord van gelogen. Het display van de nieuwe MacBook Pro is onbetwist het mooiste laptopscherm tot nu toe. Het is dankzij de hoge resolutie niet alleen heel erg scherp, maar de kleurweergave, de lichtopbrengst en de inkijkhoeken zijn ook van een zeer hoog niveau. We zijn minder gecharmeerd van de glanzende toplaag hoewel die gelukkig iets minder spiegelt dan bij de overige Pro-modellen.

Om het scherm optimaal te kunnen benutten heeft Apple een aantal eigen applicaties al retina-proof gemaakt. In Final Cut Pro neemt bijvoorbeeld een 1080p-video maar ongeveer een kwart van het scherm in beslag. Hierdoor is er nog voldoende ruimte voor de filmstrip en de bewerktools. Ook het fotobewerkingsprogramma Aperture profiteert van de nieuwe resolutie. Je krijgt daardoor een veel beter overzicht van je foto’s.

MacBook Pro scherm

Links het Finder-icoon op de MacBook Pro retina, rechts op de 13-inch MacBook Air.

Net als bij de nieuwe iPad vallen door het retina-display in Safari veel websites tegen. Behalve Apple’s eigen website zijn er bijna nog geen sites op het internet die gemaakt zijn voor zulke hoge resolutie. Tekst gaat dankzij het goede opschaalsysteem prima, veel afbeeldingen worden echter behoorlijk korrelig. Apple denkt zelf dat veel websites hier aan zullen werken, maar vanwege de niche waarin de laptop zich begeeft denken wij dat dit nog wel een tijd zal duren.

Het werken op de MacBook Pro met retina-scherm is net als op Apple’s overige laptops een zeer aangename ervaring. Het verlichte toetsenbord heeft een erg prettige aanslag en het glazen touchpad blijft nog steeds onovertroffen. De hardware is meer dan voldoende om een breed scala aan applicaties te draaien, wel kan de laptop bij hoge belasting behoorlijk warm worden. Gezien de dunne behuizing en de snelle hardware kon dit eigenlijk ook niet anders.

De prijs

Voor een laptop met dergelijk goede specificaties is de accuduur heel behoorlijk. De door Apple opgegeven zeven uur konden wij met normaal gebruik zeker benaderen. Je zult hem waarschijnlijk al aan voelen komen, een laptop met dergelijke specificaties heeft natuurlijk ook een fors prijskaartje. Voor de instapversie van de MacBook Pro betaal je 2199 euro, hiervoor krijg je een 2,3 GHz-processor, 8 GB aan intern geheugen en een 256 GB ssd. Geen verkeerde configuratie dus.

Het nadeel van de dunne MacBook Pro is echter dat je achteraf vrijwel niets meer kunt upgraden. Alle onderdelen zoals geheugen en de ssd zitten op het moederbord gesoldeerd. Hier moet je dus wel goed rekening mee houden. Kies je voor een zwaardere configuratie met bijvoorbeeld meer geheugen en een grotere ssd dan loopt de prijs al snel richting de 3000 euro, wat een hoop geld is voor een laptop.

MacBook Pro zijkant

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie