Review: Dragon NaturallySpeaking 13

Eveline Meijer
Nuance heeft een nieuwe versie van haar spraakherkenningssoftware Dragon NaturallySpeaking uitgebracht. Dragon NaturallySpeaking 13 komt met tal van nieuwe functies en is meer dan spraakherkenningssoftware alleen. Hoewel je deze software in eerste instantie voornamelijk gebruikt om teksten mee te dicteren, is het mogelijk om hier ook je gehele computer mee te besturen.

Versie 13 komt met een aantal nieuwe features. Zo is het mogelijk om gebruik te maken van ingebouwde microfoons, heeft de software een frisse nieuwe interface gekregen en kun je ook populaire webapplicaties besturen met de software. Dat laatste is misschien nog wel de mooiste functie, je hoeft je toetsenbord en muis nu bijna niet meer aan te raken.

Navigeer op het internet

Diverse browsers ondersteunen nu Dragon NaturallySpeaking 13, waardoor je met slechts je stem gemakkelijk over het internet kunt navigeren. Zo surf je gemakkelijk naar een website door eerst naar de navigatiebalk te gaan en vervolgens het webadres in te spreken. Maar ook kun je je e-mails beantwoorden, mits je jouw e-mail in een browser kunt openen. Het snel en gemakkelijk beantwoorden van een bericht is daarmee mogelijk geworden.

Tekst dicteren

Het dicteren van tekst gaat vrij aardig. Je moet goed articuleren en dat kan voor sommigen even wennen zijn. Ook het feit dat je leestekens, nieuwe alinea's en nieuwe zinnen moet benoemen is een kleine omschakeling die je moet maken, maar zeker geen vervelende. Bovendien zijn er een aantal zaken die de software wel automatisch afhandelt. Zo zet hij eenheden automatisch om in cijfers, waardoor 'vijfhonderd gram' geschreven wordt als '500 g'. Dit valt gebruiker Mark Eyskens ook op: 'Dragon NaturallySpeaking maakt het gebruik van een pc veel plezieriger en productiever. Ik gebruik Dragon NaturallySpeaking van Nuance sinds 2008 om mijn e-mails te beantwoorden en voor het dicteren van langere teksten, zoals artikels en grote delen van mijn boeken. En dit zowel in het Nederlands, Frans als Engels. Hierdoor spaar ik veel tijd uit. In plaats van verscheidene uren te besteden aan het opstellen van een artikel voor een krant of tijdschrift ben ik nu klaar in een kwartier of een halfuur.'

Ook het aanpassen van tekst gaat erg gemakkelijk. Corrigeren kun je doen door 'corrigeer' te zeggen, waardoor je een lijst krijgt met opties waar je uit kunt kiezen. Wil je over tekst heen schrijven? Dan zeg je 'corrigeer' en vervolgens het stukje tekst waar het om gaat. Daarnaast kun je de stijl van de tekst veranderen, bijvoorbeeld een stuk tekst cursief of dik gedrukt maken. Je hebt je toetsenbord hiermee echt niet meer nodig, maar ook de muis kun je achterwege laten. Zo kun je de cursor terug plaatsen op zijn vorige positie door simpelweg 'ga terug' te dicteren.

Ben je klaar met het gebruik van de software? Dan zeg je 'Microfoon uit' en hij stopt meteen met dicteren. Overigens kun je hem ook in slaapstand zetten en hem daar weer uithalen met simpele commando's.

Installatie

Dragon NaturallySpeaking 13 laat zich gemakkelijk installeren. Het meeste gebeurt zo goed als automatisch, maar om de microfoon goed af te stellen moet je een tekst voorlezen. Dit kan misschien wat gek aanvoelen, maar daar ben je snel overheen. Bovendien helpt dit je wennen aan het goed en duidelijk articuleren bij gebruik van Dragon NaturallySpeaking.

Na de installatie geeft de software je een korte rondleiding door het programma en uitleg over de diverse opties die je tot je beschikking hebt. Mocht je hier geen interesse in hebben, dan klik je de rondleiding eenvoudig weg. Prettig is het studiecentrum, daar kun je allerlei informatie vinden over bijvoorbeeld de diverse commando's die je kunt gebruiken in de software.