Kracht, design en mobiliteit in één

Review: HP EliteBook Folio G1

Peter Güldenpfennig
HP maakt flinke slagen. Hun hardware weet steeds vaker consumenten en zakelijke gebruikers tegelijkertijd aan te spreken. De HP EliteBook Folio G1 is hier een schoolvoorbeeld van en wij gingen met dit apparaat aan de slag.

Dat de kloof tussen consumentenproducten en producten bedoeld voor zakelijke gebruikers steeds kleiner wordt is eigenlijk helemaal niet zo gek. De waardes waar goede hardware aan moet voldoen zijn waardes waar beide groepen gebruikers belang aan hechten. Zo moet de hardware capabel zijn om haar functies naar behoren uit te oefenen (specificaties, behuizing etc.) en gebruiksvriendelijk zijn. Daarbij mogen ook zakelijke apparaten enig design met zich mee dragen, de tijd van zwarte rechthoekige en vooral lompe devices is voorbij. Met de EliteBook Folio verenigt HP deze aspecten in een bijzonder mooi Windows 10-totaalpakket.

Behuizing

De behuizing is simpel gehouden, met een mat zilveren look waarbij het HP-logo stijlvol op de klep is geplaatst. Ingeklapt ziet de notebook eruit als een strak vormgegeven apparaat waarbij er zeer spaarzaam is omgesprongen met de ruimte die het inneemt. Sterker nog, de EliteBook Folio is de dunste zakelijke notebook die HP ooit heeft gemaakt. Met slechts 12,4 mm dikte wanneer het apparaat is dichtgeklapt kun je niet anders dan onder de indruk zijn.

De vergelijkingen met een MacBook zijn dan ook niet bepaald van de lucht wanneer je een Folio naast een notebook van Apple zet. Dit zou je kunnen opvatten alsof HP heeft afgekeken bij Apple, maar dat is het gemakzuchtig wegzetten van apparaten die enkel voldoen aan wat je als gebruiker mag verwachten van premium devices. Bovendien heeft Apple alles behalve een monopolie op slank uitziende devices die voldoen aan moderne behoeftes. HP voorziet met de notebook dan ook gewoon in een behoefte die overeenkomt met die van MacBookgebruikers met alle voordelen die het Windows 10-ecosysteem gebruikers biedt.

Keyboard

Opengeklapt kent de notebook een strakke formfactor consistent met het uiterlijk van de buitenkant. Met de spaarzame ruimte is goed omgesprongen, hoewel het touchpad iets breder had gemogen. Het ontwerp van het keyboard kent prima afstanden tussen de toetsen, maar nog belangrijker is de travel van de toetsen. Die is nagenoeg perfect en maakt typen tot een waar plezier. Bovendien komt hierbij ook een stuk fysieke feedback kijken. Best uniek, want een logisch gevolg uit een slank ontwerp zoals die van de EliteBook Folio is het inleveren op diepte voor toetsen. HP is er op een of andere manier in geslaagd de lichte klik toe te voegen aan het keyboard die een kleine voldoening geeft elke keer wanneer je typt. Het zijn dit soort details die de Folio doet uitstijgen boven notebooks die zich ook op professionals richten.

Specificaties

De EliteBook Folio G1 is verkrijgbaar met diverse configuraties. Ons testmodel draait op een Intel Core M5-cpu van 1,10 Ghz. Verder heb je de beschikking over 8GB aan intern geheugen en 512GB (458GB effectief) aan opslag. De specificaties zorgen ervoor dat de notebook heerlijk draait. Vertragingen of abrupte slow-downs? Dat is dit device onbekend en maakt werken op de Folio G1 iets wat bijna niet als werk aanvoelt. De notebook heeft enkel een headphonesingang en twee USB-C-poorten aan de buitenkant. Dat lijkt weinig, maar in combinatie met een uitbreidingsdock kun je je notebook gemakkelijk voorzien van extra poorten. Bovendien heeft het een USB-C-poort meer dan Apple MacBooks, en kun je het apparaat van HP wél opladen terwijl je tegelijkertijd een poort gebruikt voor andere zaken.

HP EliteBook Folio G1

Display

Het scherm van 12.5-inch kan tot 180 graden gebogen worden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om samen te werken aan een tafel of bureau, of om iets te verduidelijken aan iemand. Bij het omklappen van het display valt op hoe stevig de ophanging is. Hoe vaak je ook het scherm open en dicht klapt, de ophanging geeft goed mee zonder dat er spanning wegvalt. Met andere woorden, van een trillend display (zoals iedereen die weleens in de trein heeft gewerkt wel kent) is geen sprake. Het scherm met een resolutie van 3840 bij 2160 maakt direct indruk bij eerste aanschouwing. Het is touch enabled waar niet iedereen blij mee zal zijn, maar met het oog op Windows 10 wel een logische keuze.

De combinatie keyboard-touchscreen komt in het nieuwste Microsoft-besturingssysteem tot volle wasdom. Dat merk je aan de nieuwe generatie 2-in-1-devices en ook strakke notebooks als de Folio G1 hebben hier baat bij. Wel levert hiermee de edge-to-edge glasconstructie op het display enige glare, maar zelfs hiermee kun je ook in het volle licht werken. Heb je echt niets met touchscreens, dan zijn er ook modellen zonder verkrijgbaar. Ook de brede inkijkhoek is erg goed waarbij ook de kleur van het scherm af blijft spatten. De bezel is echter wel storend groot. Hier is vast een reden voor, maar het breekt wel met de verdere zeer strakke looks van de notebook.

Conferencing

Hoewel je het op het eerste gezicht niet denkt is de samenwerking van HP met Bang & Olufsen een behoorlijk schot in de roos. Want de combinatie van kennis over audio en geluid van B&O met de expertise op zakelijk computergebruik van HP levert interne audiohardware op waar vooral gebruikers van conferencing tools erg blij van worden. Onderaan de Folio G1 vind je aan beide kanten twee speakers. Dit levert een behoorlijk volume op naast kwalitatief goede gesprekken.

Ook is HP een samenwerking aangegaan met Microsoft's Skype for Business-team. Zo vind je nu twee Skype-buttons op het keyboard waarmee het gemakkelijk telefoneren is zonder de applicatie waarin je je bevindt te verlaten. Het valt pas op hoe prettig dergelijke buttons zijn als je er even mee gewerkt hebt. Daarna wil je dus niet meer anders. ACCUDUUR Ondanks dat we onder de indruk zijn van de Folio G1 valt de accu ons een beetje tegen. Vijf tot 5,5 uur redden we net, iets langer wanneer we de helderheid terugschaalden en netwerkfuncties uitschakelden. Daarmee komt eigenlijk het enige echte minpuntje van de Folio boven water. Jammer, maar wat ons betreft geen dealbreaker.

Conclusie

We maken vaak de vergelijking met de Apple MacBook en dat is niet voor niets, de vergelijking gaat gewoon op. Of toch ook weer niet, want HP heeft goede kaarten om de MacBook naar de kroon te steken met de Folio G1. Jammer van de ietwat brede bezel en de middelmatige accuduur, maar daartegenover staat een bloedmooi apparaat dat alles verenigd wat professionele gebruikers, maar ook consumenten, willen zien in een notebook. Klasse.


HP EliteBook Folio G1

Cijfer: 9,2
Editor's Choice

Specificaties

Prijs: € 2081,20 (incl. btw)
CPU: Intel Core m5, 1,1GHz
Beeldscherm: 12,5 inch, UHD UWVA led-backlit touchscreen, 3840x2160
RAM: 8GB
Opslag: 512GB SSD
Connectiviteit: 2x usb 3.0, minidisplayport, hdmi, bluetooth 4.0, Kensington-slot
Gewicht: Vanaf 1,07kg (met touchscreen)
Besturingssysteem: Windows 10 Pro
Info: hp.com

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter