Review: QNAP Turbo TS-251C

Eveline Meijer
Een 2-bay nas waar iedereen mee kan werken, dat is de QNAP Turbo TS-251C. Deze nas richt zich naast de opslag van data, ook op het gebruik van video's en de cloud.

Met de QNAP Turbo TS-251C kun je onderweg en op kantoor video's transcoderen, zelfs wanneer je geen verbinding hebt met het internet. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een promofilmpje naar het goede bestandsformaat wilt omzetten. Maar ook kun je 1080p video's afspelen met 7.1 channel surround sound via een hdmi-uitgang, dus ook voor presentaties is deze nas prima te gebruiken.

Prettig is ook het strakke uiterlijk van de nas. Het apparaat is klein vormgegeven en heeft een stijlvolle witglanzende afwerking. Hierdoor misstaat de nas nergens en hij is klein genoeg om hem achter je monitor weg te werken.

Maar je kunt meer

Toch zijn dit niet de opties waar je als zakelijke gebruiker een nas voor koopt. De eerste behoefte is vaak het maken van backups en het centraliseren van je data. Ook daar is de QNAP Turbo TS-251C geschikt voor. Hoewel de 2,41GHz dual-core-processor met 1GB aan ram-geheugen prima presteert, is de kloksnelheid nog verder op te voeren naar 2,58GHz waar nodig. Dit geeft een schrijf- en leessnelheid van 112 MB/s, ruim voldoende voor al je benodigdheden. En de overdracht met AES 256-bit encryptie gaat snel, ook hier gaat de snelheid tot 112MB/s.

Qua opslag zit je in ieder geval goed: de nas ondersteunt twee 3.5-inch SATA hdd's. De nas wordt echter zonder deze schijven verscheept, waardoor je zelf de ruimte bepaalt die je nodig hebt. Wellicht nadelig voor sommigen, prettig voor anderen. De nas ondersteunt schijven van 3TB tot 8TB. QNAP zelf noemt geen ssd-ondersteuning, maar de 250GB ssd met een SATA-600-aansluiting die wij in onze test gebruikte, werkte prima.

Altijd bij je bestanden

QNAP zorgt ervoor dat je altijd bij je bestanden kunt, ongeacht je besturingssysteem of aanwezigheid op kantoor. Zowel Windows als OS X en Linux worden door deze nas ondersteund en deze flexibiliteit vind je ook terug in de browsers. Met de nas creƫer je je eigen cloud, waardoor je bestanden veilig zijn en je er ook op afstand bij kunt. Prettig is dat je in de QTS-interface van QNAP niet alleen snel en gemakkelijk je bestanden kunt vinden, maar ook snelkoppelingen kunt maken voor bepaalde groepen of mappen.

Backup

QNAP biedt je met haar TS-251C diverse data recovery-opties. Zo kun je met Real-Time Remote Replication real-time of op ingeplande momenten je data backuppen naar een remote Turbo nas of een ftp-server. Daarnaast kun je data ook backuppen naar allerlei cloud-services, zoals Dropbox of Google Cloud Storage. Met rsync kun je data naar remote servers backuppen op vooraf ingeplande momenten. Welke optie je ook kiest, je data is in ieder geval veilig.