Review: Toshiba Encore

Peter Güldenpfennig
Windows 8(.1) blijft een besturingssysteem dat moeizaam geaccepteerd wordt als standaard, vooral op desktops. Op mobiel gebied blijven er echter producten gemaakt worden die draaien op het ongewenste kind van Microsoft. Ook Toshiba doet een duit in het zakje met de Encore, een 8-inch tablet.

Behuizing

De Toshiba Encore oogt ietwat goedkoop. Niet zo raar: de tablet heeft dan ook een vriendelijk prijskaartje en is bijvoorbeeld met 299 euro fors lager geprijsd dan bijvoorbeeld een iPad Mini Retina met dezelfde opslagcapaciteit (479 euro). Toshiba legt de nadruk op enerzijds het consumeren van multimedia en het anderzijds het werken met Microsoft Office 2013 voor thuisgebruik, een softwarepakket dat standaard meegeleverd wordt. Een allemansvriend dus. De behuizing te hijsen die rond afloopt aan de achterkant zo gek nog niet. Het houdt namelijk bijzonder goed vast dankzij een licht reliëf en geeft het apparaat tegelijkertijd een speels uiterlijk. En niet bepaald onbelangrijk: de behuizing is stevig.

Wel jammer is dat de achterkant van aluminium is en deze doorloopt en de bezel als het ware omarmt. Het past ook niet bij de zwarte voorkant. Deze klacht is echter meer cosmetisch van aard, want afzichtelijk is het nu ook weer niet en het is duidelijk dat Toshiba voor robuustheid in plaats van strakheid heeft gekozen.Tenslotte is de tablet met zijn 435 gram wat aan de zware kant, en een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld de 31 gram die de nieuwe iPad Mini in de weegschaal legt.

Acer Iconia W4M

Ook de Iconia W4 van Acer is aantrekkelijk geprijsd Windows 8-tablet. De specificaties liggen iets lager dan die van Toshiba (1.3 GHz vs 1.8 GHz Bay Trail), terwijl de prijs met 329 euro wel iets hoger ligt.

Grafisch

De prestaties op grafisch vlak zijn in orde. Kleuren ogen soms wat flets, zeker wanneer je niet recht op de tablet kijkt, maar over het algemeen is de kwaliteit goed en ogen fonts ondanks de wat lagere hd-resolutie opvallend scherp. De kijkhoek is trouwens ook bijzonder goed, want hoewel de kleuren wat flets worden zoals net vermeld, blijft het beeld vanuit een hoek wel scherp en goed leesbaar. Dde resolutie van 1280 bij 800 is zoals gezegd wat aan de lagere kant, en met een bijbehorende ppi van 189 hoef je geen grafische wonderen te verwachten.

De camera's doen gewoon hun werk. Verwacht geen grafische wonderen, maar dat kan ook niet met een 8 mp camera aan de achterkant en 2 mp camera aan de voorkant. Handig voor snelle kiekjes en videogesprekken, maar daar houdt het wel mee op.

Toshiba Encore

Prestaties

De Encore is misschien niet moeders mooiste, maar dat hoeft een goede gebruikservaring niet in de weg staan. Windows 8.1 is een besturingssysteem dat toch het beste werkt op mobiele devices zoals smartphones en tablets, en dat is ook op de Encore goed te merken. Veel kritiek op Windows 8 op mobiele devices is vooral gericht op gebruiksonvriendelijkheid en de karige Windows Store. Dat tweede is iets wat je niet in de hand hebt, dat eerste lost zich echter na verloop van tijd zelf op. We zijn inmiddels gewend aan Windows 8 en we moeten toegeven: het besturingssysteem loopt als een zonnetje. Ook op de Encore: er zijn geen haperingen te bekennen en apps starten lekker snel op. Bovendien heb je natuurlijk automatisch het voordeel dat je apparaat zich laat beheren als iedere andere Windows 8-device in een Windows-omgeving.

Serieus productiewerk op de Encore moet je eigenlijk niet willen, hoewel het wel kan. Toshiba levert MS Office 2013 voor thuisgebruik mee. Dat is zeker een voordeel en maakt de tablet out-of-the-box werkbaar voor studenten of licht zakelijk gebruik. Wel opvallend is het ontbreken van een dock voor het apparaat. Toshiba levert zelf geen draadloos toetsenbord voor de tablet. Liever hadden we een bijgeleverde dock met toetsenbord gezien, dat past ook beter bij het idee van werken op een tablet.

Accuduur

Een bijkomend voordeel van een dock zou een tweede accu zijn. Nu ligt de accuduur bij gemiddeld gebruik tussen de zeven en acht uur. Wanneer je veel films kijkt op en muziek luistert met de Encore kun je daar gerust ruim twee uur vanaf trekken. Dat is niet slecht, maar ook zeker niet heel goed. Een dock had die batterijduur kunnen vergroten door middel van een extra accu. Het voelt als een gemiste kans.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter